Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

01. 05. 2019. 11:49 >> 13:25
1

SINDIKATI

Traže veća primanja, nova radna mjesta...

Povećanje minimalne zarade i najniže penzije, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mlade radne snage, bezbjedna radna mjesta koja će biti i adekvatno plaćena, poštovanje kolektivnih ugovora i Zakona o radu, ažurniji i odgovorniji odnos inspekcijskih organa i jači socijalni dijalog.

To su zahtjevi Sveza sindikata, navedeni u Prvomajskom proglasu “Za uspješnu mladost i dostojanstvenu starost”.

U SSCG kažu da u uslovima visoke nezaposlenosti, lošeg ekonomskog, socijalnog i životnog standarda, niskih zarada, niskih penzija, teško da postoji realan i objektivan motiv i povod za proslavu istog.

“Zato tražimo što hitnije usvajanje Zakona o radu i Izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju; produženje važenja Opšteg kolektivnog ugovora i poštovanje svih kolektivnih ugovora; otvaranje novih radnih mjesta; zapošljavanje mlade radne snage i suzbijanje rada na crno, jačanje bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga”, poručuju iz SSCG

Poručuju i da će Savez sindikata Crne Gore nastaviti da se bori dosljedno i uporno za bolji položaj svih zaposlenih, a za uspješnu mladost i dostojanstvenu starost.

“Želimo svim našim članovima i građanima srećan Prvi maj!”, zaključuje se u proglasu SSCG.

USSCG: Puno preduslova za poboljšanje položaja zaposlenih

Otvaranje novih radnih mjesta, agilniji rad inspekcijskih organa, pozivanje na odgovornost, argumentovan i iskren socijalni dijalog i stvaranje uslova za slobodu sindikalnog organizovanja preduslovi su za poboljšanje položaja zaposlenih u Crnoj Gori, ocijenili su iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Iz USSCG su agenciji Mina-business kazali da Crna Gora ima sve predispozicije da stvori uslove za dostojanstven zivot i rad svih njenih građana.

“Međutim, za takvo stanje stvari, potrebna je stvarna volja donosioca odluka, ali i raskid sa dosadašnjim načinom kreiranja ekonomske politike i ekonomskih mjera”, rekli su predstavnici Unije.

Oni su naveli da se godinama unazad položaj zaposlenih u Crnoj Gori bitnije ne mijenja i nije na zavidnom nivou.

“Zarade, od kojih u konačnom zavisi kvalitet života zaposlenih i njihovih porodica, stagniraju. Pregovori o povećanju minimalne zarade koja se, suprotno zakonu, nije mijenjala od 2013. godine, traju gotovo tri godine”, podsjetili su iz Unije.

Sa druge strane, kako su naveli, cijene robe i usluga konstantno rastu, pri čemu poseban udar na standard zaposlenih i svih građana predstavlja povećanje cijene struje, naftnih derivata i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

“Činjenica je da ogroman broj zaposlenih ne može da ostvari ni osnovna prava iz radnog odnosa. Svjedoci smo da se velikom broju zaposlenih zarade ne isplaćuju redovno, da primaju dio zarade 'na ruke', da im se doprinosi po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja ne uplaćuju blagovremeno, da nemaju pravo na 40-satno radno vrijeme, redovan godišnji odmor i pravo na slobodan dan u dane praznika”, tvrde u Uniji.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније