Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

01. 05. 2019. 13:03 >> 13:03
2

BEČIĆ POVODOM PRAZNIKA

Radna mjesta služe za potkusurivanje predizbornih obećanja

Nepoželjne prakse u društvu morale bi dobiti konkretnu manifestaciju u borbi za pravo na dostojanstven rad svih, poručio je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, u čestitki povodom Prvog maja.

Činjenica je, poručujio je Bečić, da živimo u državi u kojoj se prava radnika svakodnevno i bezobzirno krše.

"Činjenica je, takođe, i to da je stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori nikada veća. U takvim uslovima, Prvi maj, praznik rada, prije predstavlja povod za malo nostalgije za vremenima kada su se prava radnika poštovala više nego danas, nego što predstavlja datum na koji bismo imali razloga da se pohvalimo nekim rezultatom ili nivoom do kojeg smo, u oblasti poštovanja prava radnika, kao i u oblasti poštovanja samog rada, kao društvo, uspjeli da dospijemo", navodi se u čestitki.

"I dalje se ovdje bespoštedno eksploatišu zaposleni. I dalje i zaposleni i nezaposleni, jednako strijepe od socijalne i ekonomske nesigurnosti. I dalje poslodavci, uz rijetke izuzetke, gledaju isključivo vlastiti interes dok za potrebe zaposlenih nemaju sluha. I dalje su naša država i naša zajednica snažno obilježene nejednakom dostupnošću poslova za svakoga ko konkuriše", kaže Bečić.

Upozorava da se daleko više pažnje, prilikom razgovora za posao obraća na političku profilaciju kandidata, dok su znanje, stručnost i obrazovanje od drugostepenog značaja, ako su, kako kaže, u percepciji onih koji o svemu tome odlučuju, od značaja uopšte.

"I dalje su radna mjesta tek moneta za potkusurivanje predizbornih obećanja. I dalje se zaposleni najčešće pominju u kontekstu 'jedan zaposleni - četiri glasa'" poručuje Bečić.

U pomenutim okolnostima, intimno i duboko protivljenje svih nas ovakvim, nepoželjnim praksama u našem društvu, moralo bi dobiti konkretnu manifestaciju u onome što je borba za prava na dostojanstven rad, koje je jedno od fundamentalnih ljudskih prava, zaključuje se u čestitki uz želju da "sljedeći Prvi maj dočekamo u značajno izmijenjenom sveukupnom društvenom ambijentu".

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније