Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

01. 05. 2019. 19:35   >>  20:14 5

SINDIKALCI ISTIČU

Neradna nedjelja jedina pozitivna vijest

Praznik rada 1. maj obilježava se širom svijeta. Crnogorski sindikalci poručuju da se položaj zaposlenih u odnosu na prošlu godinu nije popravio.

Praznik rada 1. maj zaposleni u Crnoj Gori nemaju razlog da slave, kažu u Uniji slobodnih sindikata.

"Ne možemo se pohvaliti da se standard i ekonomsko socijalni položaj zaposlenih i građana popravio između dva praznika. Zaposleni u Crnoj Gori nemaju dostojanstveni rad, prevashodno adekvatnu zaradu, adekvatne uslove koji podrazumijevaju osmočasovno radno vrijeme, 48 sati rada nedjeljom, pravo na odmor nedjeljom, pravo na slobodan dan praznika", kazao je Srđa Keković, generalni sekretar Unija slobodnih sindikata.

Zbog sve toga u prvomajskom proglasu iz Saveza sindikata između ostalog zatražili su poštovanje kolektivnih ugovora, suzbijanje rada na crno, kao i usvajanje najvažnijih propisa iz oblasti rada koji će bolje regulisati prava zaposlenih.

Upravo će usvajanje tih zakona biti u fokusu ovogodišnjeg rada Vlade, poručio je resorni ministar Kemal Purišić.

"Od ovih propisa i strukturnih reformi koje sprovodimo u oblasti rada očekujemo da podstaknu nova zapošljavanja i stvore uslove za dostojanstven rad kroz koji podrazumijeva između ostaloga sigurnije radno mjesto,jedanki tretman zposlenih ,posebno zaštitu za posebne kategorije ,veću zaradu i uopšte pravednije uslove rada", naveo je Purišić u prvomajskoj poruci.

Do tada, radničkim organizacijama predstoji borba za povećanje minimalane zarade od 193 eura, koja je, prema ocjenama Sindikata, najniža u regionu. Iako su tražili da minimalac bude 250 eura, spremni su da prihvate Vladin prijedlog i povećanje od 15 odsto, ali pod određenim uslovima.

"Čekamo taj 8.maj da vidimo hoće li biti konsenzusa o povećanju minimalne zarade, jer zna se da se u tom paketu nalaze izmjene zakona PIO i odlaganje poskupljenja cijene električne energije", kaže Keković.

Predloženo povećanje minimalca, kažu u Vladi, pokazatelj da su nužne, ali restriktivne mjere ekonomske politike dale rezultate. Očekuju da će se rast ekonomije u narednom periodu brže odraziti na bolji životni standard građana.

"U pravcu poboljšanja položaja zapsolenih i njihovih zarada od januara nareden godine stopa poreza na dohodak fizičkih lica na zarade iznad prosječne iznosiće devet, umjesto sadašnjih 11", saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

"Prilikom kreiranja ekonomske politke moramo misliti na ljude ,a onda na brojeve.Vjerujemo da smo kroz izmjene i dopune zakona o unutrašnjoj trgovini kojim smo definisali da su državni praznici i nedjelja neradni dani u trgovinama to i potvrdili", saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Neradna nedjelja za 37 hiljada zaposlenih u trgovini jedina je pozitivna vijest između dva praznika, kažu sindikalci i poručuju da će se zalagati za dosljednu primjenu te odluke jer i današnji praznik,koji je trebao da bude slobodan dan, većina trgovaca i ugostitelja provela je na radnim mjestima.

Ovogodišnji 1.maj ostaće upamćen i po tome što je izostala tradicionalna prvomajska šetnja.No i to je smatraju u Uniji značajna poruka.

"I našem članstvu i crnogorskoj javnosti taj odnos nadležnih koji su na ovakav način tretirali i Uniju slobodnih sindikata, ali i sam državni praznik", ističe Keković.

Unija slobodnih sindikata otkazala je najavljeno okupljanje jer nijesu dobili odobrenje podgoričkog Centra bezbjednosti za obraćanje ispred Vlade,što su iz policije demantovali,pozivajući se na zakon koji dozvoljava okupljanja na udaljenost od 10 metara od institucija.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније