Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

02. 05. 2019. 10:28   >>  18:59 3

CGO POZIVA

Institucije da unaprijede položaj medija u CG

Svjetski dan slobode medije je prilika da se ukaže na sve lošiju situaciju kad je riječ o slobodi medija, ali i da se ponovo pozovu institucije da ulože suštinske napore kako bi se postavili osnovi za unaprijeđenje položaja medija i novinara u Crnoj Gori, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestitao je svim medijima, medijskim udruženjima i novinarima 3. maj Dan slobode medija.

"Posljednji izvještaj Reportera bez granica potvrdio je tendenciju urušavanja medijskih sloboda u Crnoj Gori. Treba naglasititi i da se Crna Gora pominje u uvodnom dijelu indeksa koji je rezervisan za primjere država u kojima stanje u ovoj oblasti izaziva posebnu zabrinutost. Evropska komisija je u svom Izvještaju iz 2018 konstatovala da nije postignut napredak u ostvarivanju slobode medija, a to se potvđuje i u JUFREX analizi eksperata Savjeta Evrope, urađenoj uz podršku Evropske komisije, koja detaljno elaborira medijsko zakonodavstvo i brojne problema na samoj medijskoj sceni", navodi se u saopštenju koordinatora za razvoj Damira Nikočevića. 


Prema njegovim riječima, neriješeni napadi na novinare, uz posljednji brutalni na napad na novinarku Oliveru Lakić prije godinu dana, predstavljaju opominjuću slika ambijenta u kojem novinari djeluju.

"Svjedočili smo i partijskom zauzimanju RTCG-a koje je poništilo nezavisnost javnog servisa - prvo kroz politički motivisane i nezakonite smjene nepodobnih članova Savjeta, a kasnije i kroz zloupotrebu projekta koji je EU finansirala a CGO sprovodio kako bi se nezakonito smijenila tadašnja generalna direktorka RTCG Andrijana Kadija i direktor TVCG Vladan Mićunović, a što je potvrđeno i sudskim presudama. Posljedica je i današnja uređivačka politika informativnog programa RTCG-a koja ne ispunjava zakonom propisane djelatnosti javnog servisa – zadovoljavanje demokratske, društvene, obrazovne, kulturne, i druge potrebe od javnog interesa svih segmenata crnogorskog društva, obezbjeđivanje ostvarivanja prava i interesa građana i drugih subjekata u oblasti informisanja, bez obzira na njihovu političku, vjersku kulturnu, rasnu ili polnu pripadnost (član 2, Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG)", navodi se u saopštenju.

Dugogodišnje izbjegavanje Agencije za elektronske medije (AEM) da dosljedno primijeni Zakon o elektronskim medijima uz netransparentno i diskreciono finansiranje medija iz javnih fondova koje Vlada odbija da uredi adekvatno, a na šta CGO ukazuje godinama, kreiralo je nelojalnu konkurenciju na medijskom tržištu. 

"To sve kreira ogromna ograničenja u ostvarivanju osnovne uloge medija kao čuvara demokratije kroz objektivno, blagovremeno i istraživačko izvještavanje. U pokušaju konstruktivnog doprinosa zaustavljanju regresije medijskih sloboda, CGO je aktivno učestvovao u Radnoj grupi i dao prijedloge za Nacrt Zakona o medijima, kao i za izmjene i dopune Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnom emiteru RTCG", navodi se u saopštenju.

"Javni je interes da se mediji i novinari u Crnoj Gori bave činjenicama, a ne manipulacijama i klevetama, da budu otporni na političke i druge pritiske štiteći profesiju. CGO će u okviru svojih mogućnosti nastaviti da stimuliše dijalog na ove teme, ali i da doprinosi potrebnom unaprijeđenju okvira za slobodan rad medija."

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније