Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

02. 05. 2019. 16:19 >> 16:30

ŽELE VATROGASNO-SPASILAČKI DOM

Nikšićki vatrogasci traže bolje uslove za rad

Vatrogasci, zaposleni u Službi zaštite i spašavanja u Nikšiću, traže bolju zaštitnu opremu i uslove za rad i boravak, jer su, kako navode, godinama smješteni u neadekvatnim prostorijama.

Predsjednik Sindikata nikšićkih vatrogasaca, Slavko Tadić, saopštio je da o tome u kakvim uslovima rade i kakav odnos prema njima imaju nadležni, najbolje govori činjenica da nemaju vatrogasno-spasilački dom, već su smješteni u prostorijama nikšićkog zatvora, starog vijek, bez neophodnih elementarnih uslova.

On je istakao da je profesija vatrogasca-spasioca jedna je od najtežih i najstresnijih.

"Veoma časna profesija čiji se pripadnici svakodnevno izlažu mnogobrojnim opasnostima štiteći živote i imovine građana Nikšića. I dok se našim kolegama širom svijeta ukazuje poštovanje, prinuđeni smo da, po ko zna koji put, ukažemo da smo goli, bosi i bez krova nad glavom”, kkazao je Tadić.

On je podsjetio da će i ove godine Međunarodni dan vatrogasaca, 4. maj, dočekati u lošim uslovima, iako rade isti posao i isto tako uspješno, kao njihove kolege u Njujorku, Parizu, Beogradu, Podgorici.

“Samo svojim ogromnim radom, vježbanjem i ličnom požrtvovanošću na samim intervencijama nadomještamo sve te nedostatke, na uštrb svog života i zdravlja, a sve za dobrobit naših građana”, kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, Nikšić zaslužuje vatrogasno spasilački dom, barem kao opština Šavnik koja je, iako mala, svojim vatrogascima–spasiocima, omogućila savremene uslove za boravak i rad, kao i većina gradova Crne Gore.

Tadić je kazao da veoma široka lepeza njihovih obaveza i dužnosti, počev od požara, poplava, saobraćajnih nesreća, raznih hemijskih i drugih tehničkih intervencija, zahtjeva i odgovarajuću specijalističku i ličnu zaštitnu opremu.

"Naši nadležni teško da mogu da shvate da je adekvatna i ispravna oprema osnovni preduslov za uspješno odrađivanje naših teških zadataka, da ima rok trajanja kao i propisani broj korišćenja, kao i da se poslije oštećenja na intervenciji mora zamijeniti novom”, naveo je Tadić.

On je istakao da je desetine upućenih zahtjeva lokalnoj upravi Nikšića i Direktoratu za vanredne situacije da pomognu svojim spasiocima ostalo bez odgovora i konkretne pomoći jedinici i ljudima koji to zaslužuju, kao i da su se uzalud obraćali privrednicima grada za prikupljanje sredstava za saniranje postojećeg smještaja.

“Želimo da uoči 4.maja još jednom pritisnemo zvono za uzbunu i probudimo odgovorne za stanje u kome se nalazi Vatrogasno–spasilačka jedinica i poručimo im da po Zakonu imaju obaveze prema nama, koji nažalost ne poštuju i za čije nepoštovanje niko ne odgovara”, rekao je Tadić.

Građani Nikšića, kako je u ime kolega poručio Tadić, treba da znaju da će njihovi vatrogasci–spasioci, i pored ogromnih problema sa kojima se bore i žive u svakom trenutku, na poziv 123 izaći na teren i dati svoj maksimum.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније