Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

03. 05. 2019. 14:04   >>  14:04

IZMJENE MEDIJSKIH ZAKONA

Novi instituti osnažiće slobodu medija

Instituti koji se prvi put uvode u Predlogu zakona o medijima će osnažiti slobodu medija i nezavisnost novinara, saopštilo je Ministarstvo kulture.

"Vlada Crne Gore i nadležno Ministarstvo kulture, zalažu se za slobodu izražavanja i informisanja kao osnovnih ljudskih prava kroz institute koji se prvi put uvode u Predlogu zakona o medijima, koji su od izuzetnog značaja za slobodne medije, nezavisne novinare, zaštitu ugleda novinara, isključenje odgovornosti novinara u kontekstu dužne novinarske pažnje, zaštite pluralizma i raznovrsnosti medija kroz uspostavljanje Fonda za zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija, zaštite transparentnosti oglašavanja, pitanje koje je u više navrata bilo potencirano od strane civilnog sektora, koji podrazumijeva obavezu organa javnog sektora, te obavezu medija da vode evidenciju o uplaćenim sredstvima iz javnih izvora, transparentnosti medijskog vlasništva, zakonskog definisanja samoregulacije i njene finansijske podrške, zaštita posebnih prava među kojim su zaštita djece, zabrana govora mržnje, zaštita izvora informacija", saopštilo je Ministarstvo.

Polazište izrade Zakona o medijima, kako se navodi, podrazumijeva usklađivanje sa međunarodnim standardima i najboljim praksama.

"Čitav proces pratila su kontinuirana ekspertska mišljenja Savjeta Evrope i OSCE-a, čiji su konstruktivni komentari involvirani u Predlog zakonskog teksta u toku široke, inkluzivne javne rasprave. Novi instituti koji čine sadržinu zakonskog teksta, svojim usvajanjem u Parlamentu, u normativnom smislu otvaraju vrata osnaženju slobode medija, nezavisnosti novinara koja su od značaju za vladavinu prava u demokratkom društvu", kazali su iz Ministarstva.

"Sa neprestanim razvojem medijske industrije, te u kontekstu digitalnog doba, Ministarstvo kulture trenutno radi na Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima, koji će se usaglašavati sa standardima sadržanim u Direktivi Evropske komisije o AVM uslugama, što će ujedno doprinijeti jačanju nezavisnosti regulatora za elektronske medije", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније