Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

04. 05. 2019. 10:51 >> 10:51

ZAKON O RTCG

Izmjenama zakona do veće odgovornosti i samoregulacije

Izmjene i dopune Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, nakon završetka redovne Vladine procedure, biće ponovo poslave OEBS-i i Savjetu Evrope na monitoring, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Kažu da su u u Predlog zakona već involvirana pravna mišljenja i komentari Savjeta Evrope i OSCE na tekst Nacrta zakona.

Iz Ministarstva poručuju da kontinuirano unaprjeđujući slobodu izražavanja kao temeljno ljudsko pravo.

Rješenjima Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, koji je trenutno u Vladinoj proceduri, dodatno su unaprijeđena pitanja kriterija za člana Savjeta RTCG, konflikta interesa, kao i norme za političke funkcionere, poslanike i odbornike odnosno nemogućnosti njihovog izbora za članove Savjeta RTCG najmanje dvije godine od prestanka funkcije.

“Predlogom je u cilju jačanja odgovornosti prema javnosti, snaženju principa samoregulacije, snaženju profesionalnih standarda, definisano uvođenje instituta Ombudsmana RTCG, te u cilju razdvajanja upravljanja programskim i finansijskim segmentom, uvođenje instituta Upravnog finansijskog odbora, kao stručnog tijela u odnosu na finansijsko poslovanje RTCG”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Imajući u vidu značaj JUFREX Analize medijskog sektora u Crnoj Gori, koju je Savjet Evrope u saradnji sa Evropskom unijom sproveo, Ministarstvo kulture je, kako navode, sa pažnjom analizirajući sadržaj, duh i preporuke analize, iste involviralo u tekst Predloga.

“Prepoznajući značaj javne radiodifuzije u demokratskom društvu, te u cilju dodatne transparentnosti u izradi zakona, u Predlog zakona involvirana su pravna mišljenja i komentari Savjeta Evrope i OSCE na tekst Nacrta zakona, te će Predlog, nakon završetka redovne Vladine procedure, biti predmet ponovnog monitorovanja međunarodnih organizacija”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније