Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

07. 05. 2019. 07:08 >> 07:17
4

SINDIKAT DOKTORA MEDICINE

Funkcioneri se ne liječe u Crnoj Gori

Iz Sindikata doktora medicine tvrde da se državni funkcioneri ne liječe u Crnoj Gori, već u inostranstvu, zbog čega njih i njihove familije, kako navode, ne dotiču problemi zdravstvenog sistema Crne Gore, niti odlazak najboljih ljekara iz javnog zdravstva.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić ističe da iz Vlade i Ministarstva zdravlja nema nikakvog odgovora na upućeno pismo premijeru Dušku Markoviću.

"Interesi ljekara, zdravstveni sistem Crne Gore, još jednom se pokazalo, nisu u fokusu Vlade. Cjelokupni zdravstveni sistem, ljekari, medicinski radnici, pacijenti podnose ogroman pritisak zbog problema koji se samo nagomilavaju, a koji se godinama unazad ne rješavaju. Sa druge strane, novac opredijeljen za javno zdravstvo sve više se odliva u džepove privilegovanih privatnika. Kontrola potrošnje novca u ustanovama koje pripadaju mreži javnog zdravstva je neefikasna", kazala je Popović Samardžić.

Ona podsjeća da se budžet javnog zdravstva iz godine u godinu povećava, ali ne u korist pacijenata i zdravstvenih radnika već, kako je rekla, u korist privatnika čiji je posao u krizi ili ga pak treba razraditi.

"U takvim okolnostima naravno da nema novca za plate ljekara. Crna Gora se po podacima Svjetske zdravstvene organizacije već našla na čelu liste zemalja čiji građani, pored redovnog osiguranja, dodatno izdvajaju najviše novca iz džepa za servisiranje svojih potreba za zdravstvenom zaštitom. Državu ne brine gubitak najboljeg kadra u javnom zdravstvu, što se može objasniti jedino na način da privatizacija zdravstvenog sistema i jeste strategija Crne Gore. Ovo treba da zabrine svakog građanina ove zemlje, naročito u okolnostima sveprisutnijeg siromaštva. Povećanje zarada ljekarima važno je ne samo sa aspekta ljekara, već i sa aspekta odgovorne države koja brine jednako o svakom svom građaninu ističe", Popović Samardžić.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније