Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

07. 05. 2019. 14:17   >>  14:16

OTVORENA IZLOŽBA U PARLAMENTU

CG pouzdan saveznik u odbrani evropskih vrijednosti

Crna Gora je oduvijek bila pouzdan saveznik u odbrani evropskih vrijednosti, prava i sloboda, poručio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović na otvaranju izložbe koja je povodom Dana Evrope organizovana u holu Skupštine.

Izložbu fotografija „Pozdrav iz Rumunije“, uglednog rumunskog fotografa i reditelja Florina Andreskua, otvorili su Brajović i ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nađ.

Brajović je kazao da je izložba organizovana u saradnji sa rumunskom Ambasadom u Crnoj Gori, u okviru predsjedavanja te države Savjetom Evropske unije (EU).

„Maj je mjesec kada slavimo Dan pobjede nad fašizmom, slavimo Dan Evrope kao i vrijednosti koje EU kao promoter slobode, mira, prosperiteta, suživota i saradnje za nas predstavlja“, rekao je Brajović.

On je istakao da je multikulturalna, multietnička i multivjerska Crna Gora odavnina baštinila i branila te vrijednosti.

„Za nas je veliki i značajan 21. maj kada smo 2006. na način svojstven demokratskim i razvijenim zemljama obnovili svoju nezavisnost“, kazao je Brajović.

Kako je naveo, Skupština i ovom izložbom na simboličan način obilježava Dan Evrope, iskazuje poštovanje prijateljskoj Rumuniji koja predsjedava Unijom i ističe važnost kulturnih, parlamentarnih i svih drugih veza dvije države.

To je, kazao je Brajović, prilika i za podsjećanjwe na ideale, principe i vrijednosti na kojima je projekat EU izgrađen.

„Počeo je od pretpostavke da jedino zajedno možemo biti jači i da će nacionalni interesi biti bolje ispunjeni u okviru Unije nego van nje. Ako želimo da EU krene naprijed, onda svi moramo krenuti naprijed“, rekao je Brajović .

On je kazao da očekuje da će i novi sastav Evropskog parlamenta i Evropske komisije, uprkos brojnim izazovima, zadržati politiku proširenja među ključnim prioritetima.

„Evropski put je uvijek bio naš izbor i zato ćemo nastaviti da se krećemo naprijed na putu koji smo davno započeli. Crna Gora je oduvijek bila pouzdani saveznik u odbrani evropskih vrijednosti, prava i sloboda“, poručio je Brajović.

Nađ je kazao da je izložba podsjećanje na Dan pobjede nad fašizmom, mržnjom i podjelama.

„Takođe, njome proslavljamo i novi početak za Evropu“, dodao je on.

Kako je kazao, EU je jedna od najuspješnijih institucija ikada uspostavljenih.

„Predsjedavanje Savjetom EU je velika odgovornost za nas, ali sam ubijeđen da smo tokom prve dvije trećine ispunili svoju dužnost i da ćemo na kraju moći da podnesemo izvještaj o vrlo uspješnom predsjedavanju Rumunije“, rekao je Nađ.

Prema njegovim riječima, izložba je posvećena i odličnim bilateralnim odnosima Rumunije i Crne Gore.

„Crna Gora je naš prijatelj, i uvjeren sam da će vrlo brzo i ona biti dio EU“, kazao je Nađ.

On je čestitao Brajoviću na njegovim i naporima parlamenta kako bi ispunili sve zahtjeve i kako bi Crna Gora pristupila Uniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније