Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Crne Gore, Objavila: J.B.Č. ]

08. 05. 2019. 09:20   >>  09:21 1

BJELOPOLJCI O URANKU

"Trajemo decenijama u slozi i prijateljstvu"

Iako bjelopoljski Uranak ulazi u petu deceniju, njegovi učesnici ne razmišlja o odustajanju. Naprotiv, želja za novim okupljanjima jača iz godine u godinu. Jedinstveni su u stavu da se neće predavati dok ih noge nose i dok traju. Raduje ih što mlađi Bjelopoljci kreću njihovim stopama nastavljajući tradiciju.

"Ljubav prema Limu često nas je odvodila do obala te opjevane rijeke, kakvim posebnim povodom, ili bi on sam, naš dragi Lim, bio dovoljan povod za bliski susret i uživanje. Tamo na njegovoj desnoj obali, na Patkovoj otoci, živjeli su ranije lokalni Romi koji su Đurđevdan slavili na neki poseban, impresivan, emotivan, nama veoma zanimljiv način. Bilo je tu dosta pjesme, šarenila, muzike, bogatstva romskih običaja.

Sve to smo kao djeca i momci na pragu punoljetstva sa posebnim uživanjem pratili i upijali. U to vrijeme gotovo svaka kuća, i svaka na svoj način, obilježavala je Đurđevdan, koji je označavao i pravi početak proljeća. Bez obzira na vjeru i naciju, majke bi sakupljale raznovrsno cvijeće, nakvasile bi ga vodom ispod vodenice koja se nalazila u samom centru grada, u blizini sadašnje Autobuske stanice. To cvijeće bi potopile u vodu kojom su nas kupale, i prskale su unutrašnjost kuće, radi napretka.

U međuvremenu većina nas je krenula na školovanje van Bijelog Polja, ali niko nije zaboravljao divni đurđevdanski običaj. Upravo te uspomene inspirisale su nas da pokrenemo Đurđevdanski uranak, skromnu svečanost koja je postala tradicionalna i koju smo organizovali na obiližnjem Obrovu, na visini od preko hiljadu metara", prisjeća se profesor u penziji, Rifko Kajbegović.

"Bilo je to prije četiri decenije, i od tada nijedan Đurđevdan nas nije zatekao van Obrova. Svakog 5. maja oko 16 sati okupljamo se u gradu, da bi odatle krenuli zajedno ka tom našem prelijepom izletištu. Slijedi raspremanje terena, postavljanje šatora i zabava koja traje do duboko u noć, bez obzira na vremenske uslove. Đurđevdan dočekujemo u nekom posebnom, izvanrednom raspoloženju", priča Kajabegović.

Iako je mladalačka energija utihnula kod mnogih, ne manjka im želja za druženjem, za zabavom i provodom, sa gotovo istim žarom kao ranije. Raduje ih što Đurđevdanski uranak privlači sve više mladih, pa ova svojevrsna manifestacija nastavlja da traje kao inspiracija prijateljstva i druželjublja, bez obzira na bilo kakve ovovremene međuljudske razlike.

"Ni sada, pogotovo ranije kada nije postojao put do vrha Obrova, nije baš lako izaći do zamišljene kote i iznijeti sve te stvari: piće, šatore, roštilje, hranu, potrebnu garderobu, vreće za spavanje... Dešavalo se da se tog jednog, đurđevdanskog dana promijene gotovo sva četiri godišnja doba, da nam jak vjetar poruši šatore i odvuče ih i do stotinu metara niže niz brdo. I sve to bude novi izazov i draž đurđevdanske svetkovine", sjeća se Kajabegović.

I ovog jutra vladala je vesela, pozitivna atmosfera, zoru smo dočekali na brdu i pod šatorima. Dok su najvredniji raspaljivali vatru i pekli meso, ostali su budili uz glasnu muziku, graju i dovikivanje, baš kao u stara dobra vremena. Posebno vodimo računa da ne palimo vatru blizu šume, kao i da ne ostavljamo smeće iza sebe, priča Kasumović.

"Najprije je to bilo sedam-osam drugara iz djetinjstva Pruščana, kako su nas nazvali po naselju iz kojeg smo dolazili, da bi društvo naraslo do dvadesetak članova. Družina je vrlo heterogenog sastava i po odnosu prema religiji, političkoj i konfesionoj pripadnosti ali jedinstvena po druželjublju i ljubavi prema prirodi, lijepom provodu i pjesmi i koja nas je održala do dana današnjeg, kaže kapetan.

"Mnogo nam znači to druženje, motiviše nas da budemo tokom godine aktivniji kao bi mogli početkom maja izaći na 1007 metara nadmorske visine, njime čuvamo i uspomene koje nas vezuju, krijepe i čine nas jačim", naglašava Kasumović.

Dio društva čini i Rajo Boričić kojeg ni 2000 km nije spriječilo da iz Njemačke doputuje svakog đurđevdana na zakazano druženje.

"Prilikom posljednjeg dolaska kvar na autu umalo da me spriječi da stignem 5. maja u Bijelo Polje. Angažovao sam šlep službu i majstore ne pitajući za cijenu samo da stignem na vrijeme što sam na kraju uspio na zajedničko zadovoljstvo cijelog društva, na koje sam izuzetno ponosan", ističe Boričić.
 
Ponosimo se time što smo vjerovatno društvo sa najdužim stažom u gradu i što ovako dugo trajemo u najvećoj slozi i prijateljstvu. Grupom nas veterana svih ovih godina "rukovodi" kapetan Rizo Kasumović. Izabrali smo ga jednoglasno na početku naše inicijative, i dalje uživa jednoglasnu podršku, podsjeća Kajabegović.

Druženje na Obrovu inspirisalo je bjelopoljskog muzičara Nena Goljevića da komponuje pjesmu "Bjelopoljka" koja se često emituje na lokalnim radio stanicama.

Iako bjelopoljski Uranak ulazi u petu deceniju, niko ne razmišlja o odustajanju. Naprotiv, želja za novim okupljanjima jača iz godine u godinu. Jedinstveni su u stavu da se neće predavati dok ih noge nose i dok traju (u međuvremenu su zauvijek ostali bez dvojice dobrih drugara). Raduje ih što mlađi Bjelopoljci kreću njihovim stopama nastavljajući ovu tradiciju, premda su njihov izbor sve više neke bliže, a takođe atraktivne destinacije na obalama Lima. Važno je da traje običaj bjelopoljskog okupljanja i druženja, što je od višestrukog značaja, ocjenjuju "mladići" koji su odnedavno zakoračili u treće doba.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније