Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

09. 05. 2019. 16:20 >> 10:16
20

SAD I BRITANIJA

Nečuven pokušaj Rusije da naruši evropsku demokratiju

Ambasada SAD u Crnoj Gori ocijenila je da je današnja presuda Višeg suda, u slučaju pokušaja terorizma, istorijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori.

Podsjećaju da je sud krivim proglasio 14 osoba, oključujući i dvojicu pripadnika ruskog GRU-a.

„Otvoreno i transparentno suđenje predstavlja važan korak naprijed za vladavinu prava i šalje snažnu poruku o neprihvatljivosti potkopavanja demokratije“, poručuju iz Ambasade SAD.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Džeremi Hant, povodom današnje presude, poručio je da je presuda dvojici ruskih obavještajnih oficira, zbog neuspjelog pokušaja terorizma u Crnoj Gori, još jedan primjer "nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju". 

U izjavi Hanta navodi se da je "taj bezobzirni pokušaj GRU-a da se umiješa u crnogorske parlamentarne izbore i podrije crnogorska kandidatura za članstvo u NATO samo još jedan primjer kako se destabilizujuće i agresivno Rusija ponašala tokom protekle decenije.

"Do današnje osuđujuće presude dvojici ruskih obavještajnih oficira koji su odgovorni za planiranje ovog državnog udara se stiglo kroz pravni proces čija transparentnost je bez presedana u Crnoj Gori", kazao je Hant.

Prema njegovim riječima, suočene sa mnoštvom dokaza, tvrdnje Rusije da su ta dva čovjeka sakupljali materijal za članak o ruskom vojnom prisustvu u regionu tokom Prvog svjetskog rata, pokazale su se apsurdnim.

"Rusija je velika zemlja i suštinski dio evropske civilizacije. Moskva mora prestati sa napadima koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese u zemljama koje su joj susjedi, kao i u drugim suverenim državama", ocijenio je Hant.

Kako je naveo, Velika Britanija poziva Rusiju da izabere drugačiji put .

"Da podržava bezbjednost Evrope, poštuje međunarodni sistem zasnovan na pravilima, zahvaljujući kojem su naša društva sigurna, kao i da radi zajedno sa nama, da bi bili na nivou zajedničkih odgovornosti koje imamo kao stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija", poručio je Hant.

Iz Vlade Crne Gore je poručeno da je sudstvo pokazalo privrženost ustavnoj poziciji samostalnosti i otpornosti na svaku vrstu pritiska i spoljnih uticaja.

 

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније