Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

10. 05. 2019. 07:11   >>  07:11

ČEKA SE ZAKON O RADU

O većim platama u zdravstvu tek na jesen

Sindikati zdravstva će tek najesen započeti razgovore o povećanju plata medicinskim radnicima, nakon što Socijalni savjet, Vlada i Skupština usvoje novi zakon o radu, na osnovu koga će zahtijevati povećanje koeficijenta zarada i usvajanje novog granskog kolektivnog ugovora.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je Danu kako očekuje da na jesen mogu doći do cilja povećanja plata, jer za to ima novca.

Ona je navela da početak pregovora za povećanje koeficijenta medicinskim radnicima kasni usljed odlaganja sjednice Socijalnog savjeta zbog zahtjeva za povećanje minimalne zarade.

"Tek poslije Socijalnog savjeta znaćemo da li će i kada početi pregovori za povećanje plata. Čeka se usvajanje zakona o radu da bi se krenulo sa usaglašavanjem tog propisa sa Granskim kolektivnim ugovorom u zdravstvu. Tražićemo da nam se povećaju koeficijenti zarada i uvećaju plate na osnovu odgovornosti koje imamo, počev od medicinskih sestara. Fokus neće biti samo na povećanju plata, već i na isplati prekovremenog i noćnog rada, načinu rada na sekundarnom nivou, ukidanju radnih subota i nedjelja za koje se rad isplaćuje kao radnim danima. Postoji obostrana težnja da se krene u pregovore i nađe model. Želimo da se kraja ove godine dogovorimo o svemu kada su u pitanju primanja zdravstvenih radnika. Kad god smo dosad povećavali zarade, uvijek je to bilo uz velike probleme, a sredstva za tu namjenu nijesu odvojena. Budžet za 2019. godinu nije mali, samo ga treba dobro i pravilno raspodijeliti i može se naći prostor za povećanje plata. Za zarade će u ovoj godini biti odvojeno 100 miliona eura, od toga 66 miliona za KCCG, iako zaposlenih u državi ima 8.500, a u najvećoj ustanovi 2.500. Ukoliko se nastavi štednja za odvajanje za bolovanja, liječenja van Crne Gore, mreže zdravstvenih ustanova, eto dodatnog prostora za povećanje plata", navodi Krivokapićeva.

Ona je naglasila da problem sa odlaskom ljekara postoji svuda u svijetu, a da je kod nas posebno prisutan problem demografizma, opterećenost pojedinih zdravstevnih ustanova koje imaju potrebe za većim brojem izvršilaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније