Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

10. 05. 2019. 13:55   >>  14:55

DARMANOVIĆ

Idealima pravde i slobode odavno pripadamo Evropi

Crna Gora, istorijom i kulturom, idealima pravde, jednakosti i slobode odavno pripada Evropi, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i dodao da je članstvo u Evropskoj uniji (EU) primarni vanjskopolitički prioritet države.

On je rekao da se danas obilježava jedan od najznačajnijih datuma u modernoj svjetskoj istoriji, kojim je trasiran put vizije snažne Evrope, ujedinjene u miru i prosperitetu.

„Vrijednosti što ih već više decenija baštini evropska zajednica država, a koje predstavljaju najbolji primjer kako se gradi dugotrajna stabilnost, utemeljena na poštovanju različitosti, uzajamnom povjerenju i otvorenom dijalogu“, kazao je Darmanović, na proslavi povodom Dana Evrope.

To su, kako je rekao, vrijednosti kojima stremi Crna Gora.

„Neke od njih su već postale dio savremenog crnogorskog društva, koje danas karakteriše suživot brojnih različitosti, multikonfesionalni i multietnički sklad“, naveo je Darmanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora, koju zajednički gradimo na principima građanskog društva, svojom istorijom i kulturom, idealima pravde, jednakosti i slobode odavno pripada Evropi.

"Članstvo u njenom klubu najrazvijenih demokratija - EU, danas je primarni vanjskopolitički prioritet naše zemlje. U procesu u kojemu strpljivo radimo kako bismo dostigli standarde evropskog pravnog sistema i visoka načela vladavine prava - procesu evropskih integracija, učestvuje cijelo naše društvo", rekao je Darmanović.

Kako je kazao, snažnom i ubjedljivo većinskom podrškom pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, građani pokazuju da je ovaj proces njihov izbor i put kojim žele da idu.

"Crna Gora danas čvrsto stoji na poziciji predvodnika u procesu evropskih integracija u regionu i sigurni smo da će naša zemlja biti sledeća članica EU. Nije, međutim, riječ samo o nama", naveo je Darmanović.

On vjeruje da je budućnost, ne samo Crne Gore, nego i ostalih država regiona, u Evropskoj uniji i da je to strateška investicija u stabilnost, demokratiju i prosperitet Zapadnog Balkana ali i same Evrope.

„Proširenje nije, kako se to danas često misli, suočavanje sa problemima, nego upravo najbolji odgovor na probleme sa kojima se Evropa danas suočava“, zaključio je Darmanović.

Najponosnija anfašistička zemlja u regioni

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav podsjetio je da je 9. maja 1951. godine ministar vanjskih poslova Francuske, Robert Šuman najavio novi oblik političke radnje u Evropi, „koji će učiniti ratove između evropskih nacija nezamislivim a danas taj datum obilježavamo i slavimo širom svijeta“.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori će cijelog mjeseca biti organizovana dešavanja u saradnji sa EU Info Centrom i ambasadama država članica EU.

„Ovdje, u Evropskom dvorištu, pored zabavnog programa za najmlađe, organizovali smo i sajam država članica EU, na kojem možete saznati više o njihovoj kulturi, istoriji i razgovarati o zajedničkim, dijeljenim vrijednostima“, kazao je Orav.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković rekao je da 9. maj predstavlja najveličanstveniji dan istorije, jer se slavi i Dan Evrope i dan pobjede nad fašizmom.

„Crna Gora ovaj 9. maj doživljava kao najponosnija anfašistička zemlja u regionu i šire i najposvećenije evropska“, istakao je Vuković.

Kako je kazao, Crne Gora je danas lider u procesu evropskih integracija, i sasvim sigurno prva naredna članica Evropske unije.

„To je nešto što nas sve skupa obavezuje i kao pojedinca i kao društvo, da svakoga dana radimo kako bi smo usvojili evropski sistem vrijednosti, i kako bi naš grad i državu učinili istinski evropskim“, naveo je Vuković.

On je kazao da se nada da će najuspješnija politika Evropske unije, odnosno politika proširenja, neće prestati i da će se taj nivo entuzijazma održati.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније