Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 05. 2019. 14:17 >> 14:15

REZOLUCIJA ESU-A

Uključiti studente u rad Agencije

Kandidat Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) Rajko Golović, doskorašnji generalni sekretar u Studentskom parlamentu Univerziteta Crne Gore izabran je za člana Izvršnog odbora Evropske studentske unije (ESU). Skupština ESU-a usvojila je rezoluciju kojom je pozvala Vladu Crne Gore i Ministarstvo prosvjete da što hitnije pristupe rješavanju problema neuključenosti studenata u rad Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja.

Kako je saopšteno iz SPUCG, skupština Evropske studentske unije je na prijedlog SPUCG, koja broji 45 nacionalnih studentskih unija iz 39 država, jednoglasno usvojila i rezoluciju kojom se pozivaju nadležne institucije Crne Gore (Vlada i Ministarstvo prosvjete) da što hitnije pristupe rješavanju problema neuključenosti studenata u rad Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja.

"Uključenost studenata u rad organa odlučivanja u oblasti kvaliteta visokog obrazovanja je već duži niz godina standard u državama Evropske unije i regiona, ali koji u Crnoj Gori, nažalost još uvijek nije ispunjen. S tim u vezi, ESU je apelovao na Vladu Crne Gore, Ministarstvo prosvjete i Agenciju za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, da preduzmu mjere kako bi i studenti Crne Gore bili uključeni kao ravnopravni partneri u ovoj oblasti", navoe iz SPUCG.

Na sjednici Skupštine ESU koja je proteklog vikenda održana u Sofiji (Bugarska) kandidat Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Rajko Golović, doskorašnji generalni sekretar u Studentskom parlamentu Univerziteta Crne Gore izabran je za člana Izvršnog odbora Evropske studentske unije.

Iz Studentskog parlamenta ističu da je ovo prvi put u skoro četrdeset godina dugoj istoriji Evropske studentske unije, da je studentski predstavnik iz Crne Gore izabran u glavni organ upravljanja ESU-a.

"Mandat crnogorskog predstavnika u IO ESU trajaće od 1. jula 2019. do 1. jula 2020. godine i odlična je prilika za afirmaciju i dodatni angažman ESU-a na planu podizanja kvaliteta studija u Crnoj Gori i to kroz smjernice i sugestije zasnovane na uporednoj praksi i najboljim evropskim primjerima" ističu iz SPUCG.

Na Skupštini ESU-a u Sofiji, kako dodaju, jedan od članova tima koji je predsjedavao sjednicom bila je Sara Arianna Serhatlić, doskorašnja predsjednica Studentskog parlamenta UCG.

SPUCG zahvaljuje svim nacionalnim unijama studenata koje su podržale crnogorskog kandidata, a posebno nacionalnim unijama država jugoistočne Evrope koje su dale jednoglasnu podršku.

"Ovakav uspjeh na međunarodnoj sceni potvrda je značajnog ugleda koji u SPUCG ima u evropskim okvirima, a predstavlja nam i posebno priznanje koje dolazi neposredno pošto smo bili domaćini prethodnog zasijedanja Skupštine ESU-a", navodi se u saopštenju.

Na Skupštini ESU-a je, odaju iz SPUCG, izabrano i novo rukovodstvo, koje će činiti predsjednik Robert Napier (Malta) i dvoje potpredsjednika Gohar Hovanisjan (Jermenija) i Sebastian Berger (Austrija).

"Osim izbora novog rukovodstva ESU-a, na Skupštini u Sofiji usvojen je plan rada ESU-a za 2019/20. godinu u kojem se kao prioriteti navode učešće u savjetodavnoj grupi za socijalnu dimenziju visokog obrazovanja u Bolonjskom procesu, afirmacija modela visokog obrazovanja usmjerenog direktno na studente, zaštita intelektualne svojine studenata, te digitalizacija u sferi visokog obrazovanja", zaključuje se u saopštenju SPUCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније