Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 05. 2019. 16:52   >>  16:51 1

ETIČKI KODEKS

Novinari prva linija odbrane protiv lažnih vijesti

Više od polovine anketiranih novinara smatra da su lažne vijesti problem u crnogorskom društvu, a skoro svi ocjenjuju da su upravo novinari prva linija odbrane protiv te pojave, pokazala je studija koju je uradila agencija De fakto.

Studija je urađena u okviru projekta „Bavimo se etikom i lažnim vijestima“, koji je finansijski podržala Evropska unija, a sprovode ga Agencija Mina i nevladine organizacije (NVO) Nomen i 35mm.

Ukupna vrijednost projekta, koji će trajati 15 mjeseci, je oko 128 hiljada eura, a ciljne grupe su mediji, medijski profesionalci samoregulatorna tijela, studenti novinarstva i građani, posebno mladi i civilni sektor.

Izvršni direktor agencije Mina, Jaša Jovićević, kazao je da je cilj projekta povećanje svijesti građana o etičkom koedeksu, načinu na koji oni treba da ga percipiraju i kako da pomoću njega razumiju da su eventualno oštećeni i da su njihova prava povrijeđena.

Kako je naveo, u sklopu projekta je predviđeno da se formira širi medijski forum od medija i strukovnih udruženja iz medijske scene.

„Pozvali smo sve medije u Crnoj Gori, i imamo solidan odziv. Preko 15 medija i medijskih organizacija su potpisali memorandum i aktivno će učestvovati u dijelu projekta koji je vezan za stvaranje smjernica upotrebe etičkog kodeksa u svakodnevnom radu redakcija“, precizirao je Jovićević.

To će, pojasnio je on, biti sa jedne strane značajno za medije, a sa druge strane i za edukaciju budućih novinara, jer će taj materijal na kraju biti dostavljen fakultetu političkih nauka.

„Poziv medijima je i dalje otvoren, i svi su više nego dobrodošli da nam se priključe u realizaciji projekta do kraja“, dodao je Jovićević.

Predstavnik NVO Nomen, Stevan Kandić, kazao je da je istraživanje koje je uradila agencija De fakto obuhvatilo 50 novinara iz tradicionalnih medija.

Istraživanje je, kako je naveo, pokazalo da su svi ispitani, u različitom stepenu, zainteresovani za data novinarstvo, ali da ga svega osmina njih praktikuje.

„Ispitanici smatraju da su najveće prepreke data novinarstvu u Crnoj Gori nedostatak resursa, adekvatnog znanja i vremena”, kazao je Kandić.

Kada je riče o lažnim vijesti, 55 odsto ispitanika ocijenilo je da postojanje lažnih vijesti predstavlja problem za crnogorsko društvo.

“Kada smo ih pitali ko bi trebalo da radi na sprječavanju širenja lažnih vijesti vidjeli smo da postoji velika doza samosvijesti – skoro 90 odsto ispitanika smatra da upravo novinari treba da budu prva linija odbrane, zatim regulatorna tijela, menadžent medija I državne institucije”, naveo je Kandić.

Kako je kazao, 74 odsto ispitanika smatra da se lažne vijesti najčešće nalazi na društvenim medijima, a 76 odsto njih da i tradicionalni mediji objavljuju lažne vijesti.

Oko 67 odsto ispitanika smatra da do objavljivanja lažnih vijesti dolazi usljed niskog kvaliteta izvještavanja i nivoa provjere informacija, a 31 odsto da dijeljenje online sadržaja od korisnika društvenih mreža najviše doprinosi širenju lažnih vijesti.

Prema istraživanju, 61 odsto ispitanika smatra da su u potpunosti upoznati sa Kodeksom novinara, 94 odsto da je Kodeks neophodan u svakodnevnom radu, a 68 odsto se ne slaže sa tvrdnjom da se crnogorski novinar pridržavaju odredaba Kodeksa.

Kristina Ćetković iz NVO 35 mm kazala je da je jedna od aktivnosti projekta Bavimo se etikom i lažnim vijestima i web sajt mediji.me, koji je zamišljen kao jedinstvena platforma između svih učesnika u sferi informisanja.

Ona je pojasnila da na sajtu postoje rubike „prijavi“ i „pitaj“, gdje će građani moći da prijave ukoliko naiđu na krešenje Kodeksa novinara ili da pitaju medijske eksperte u vezi sa pitanjima koja su im nejasna.

Ćetković je naglasila da taj sajt nije tijelo za samoreguulaciju, nego platforma koja će da povezuje građane i medije.

„Ako nam neko pošalje prijavu za određeni medij, mi nećemo da se bavimo time da li je došlo do kršenja kodesa ili ne, već ćemo medijima koji su potpisali Sporazum sa nama proslijediti pitanja, kao i njihove odgovore građanima“, pojasnila je Ćetković.

Ona je rekla da su do sada, u okviru projekta, realizovane i radionice, prvenstveno namijenjene mladima, i informativne sesije.

„Do sada smo imali radionice u Podgorici, Beranama, Nikšiću i Tuzima“, rekla je Ćetković dodajući da postoji interesovanje za njihovo organizovanje i u drugim gradovima.

Za kraj projekta je, kako je navela, planirana nacionalna konferencija, čija će tema biti lažne vijesti i primjena Kodeksa novinara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније