Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 05. 2019. 18:25 >> 18:25

ZAJEDNIČKI PROJEKTI

Nastavak dobre saradnje MUP-a i UNDP-a

Uspješna saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Programa Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, koja se ogleda se kroz kvalitetno vođene zajedničke projekte, biće nastavljena, poručeno je na sastanku resornog ministra Mevludina Nuhodžića i novoimenovane stalne predstavnice UNDP-a, Daniele Gašparikove.

Nuhodžić je, kako je saopšteno iz MUP-a, podsjetio na pozitivne rezultate kampanje „Poštuj život, vrati oružje“, koju Ministarstvo i UNDP zajednički sprovode, kroz SEESAC, u saradnji sa OEBS-om i drugim partnerima.

Cilj kamapanje je, navodi se, podizanja svijesti javnosti o štetnosti posjedovanja oružja i u cilju podrške punoj implementaciji Zakona koji reguliše ovu oblast.

Nuhodžić je kazao da je od naročitog značaja i podrška UNDP u strateškim i operativnim aktivnostima na smanjenju nezakonitog posjedovanja i krijumčarenja lakog i malokalibarskog naoružanja.

On se zahvalio UNDP/SEESAC na podršci u kreiranju i usvajanju Regionalne mape puta za održivo rješenje za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i krijumčarenje lakog i mlaokalibarskog oružja, na Zapadnom Balkanu do 2024. godine.

Kako je saopšteno, posebna pažnja na sastanku posvećena je oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici i aktivnostima koje Ministarstvo na tom planu sprovodi, kao i rezultatima multiresorskog Operativnog tima koji je formiran prošle godine, a kojeg čine predstavnici različitih institucija i nevladinog sektora.

Nuhodžić je rekao da pozitivne rezultate na planu suzbijanja porodičnog nasilja prate i aktivnosti unapređenja sistema i jačeg uvezivanja nadležnih institucija.

On je ukazao da je uz podršku UNDP uspostavljena zajednička baza podataka MUP-a i Ministarstva rada i socijalnog staranja, u cilju efikasnog i pravovremenog praćenja slučajeva porodičnog nasilja.

Projekat uspostavljanja zajedničke baze podataka zvanično će biti predstavljen 23. maja.

Gašparikova je pohvalila dosadašnju saradnju MUP-a i UNDP-a, posebno u pogledu prikupljanja i uništavanja viškova lakog i malokalibarskog oružja koje je u posjedu građana, kroz SEESAC.

Ona je poručila da će i u narednom periodu, kroz realizaciju započetih i pokretanje novih projekata, UNDP nastaviti da podržava aktivnosti za dobrobit svih građana, i da aktivno doprinosi daljem napretku Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Zajednički je konstatovano da prostor za unapređenje saradnje postoji kroz razvijanje konkretnih, pojedinačnih projekata, koji će doprinijeti izgradnji što efikasnijeg sistema za borbu protiv nasilja, te uspostavljanju novih vidova saradnje na planu kontrole naoružanja i suzbijanja ilegalnog oružja“, navodi se u saopšenju MUP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније