Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 05. 2019. 06:26 >> 06:27

MINISTARSTVO PROSVJETE

Počinje upis u vrtiće

Upis u predškolske ustanove počinje danas, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 

Procedura upisa je, kako navode iz Ministarstva prosvjete, jednostavna, pa za djecu koja obnavljaju upis nije potrebna dodatna dokumentacija, dok je za djecu koja se upisuju prvi put u predškolsku ustanovu neophodno pribaviti izvod iz matične knjige rođenih.

“Za djecu koja su već pohađala preškolsku ustanovu upis se obnavlja u samoj vaspitnoj jedinici koju pohađa i nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija. Roditelji koji prvi put upisuju dijete u vrtić, u obavezi su da u vaspitnu jedinicu koju odredi uprava vrtića donesu izvod iz matične knjige rođenih djeteta, popune prijavu i potpišu ugovor”, objasnila je Arijana Nikolić-Vučinić iz Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje.

Ona je istakla da interesovanje roditelja za uključivanjem djece u rano i predškolsko vaspitanje i obrazovanje kontinuirano raste, kao posljedica opsežnih kampanja koje je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa partnerima sprovodilo prethodnih godina.

Podsjetila je da je u prošloj godini preko 21.000 djece pohađala predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

S obzirom na to da se broj iz godine u godinu uvećava, te da je obuhvat porastao sa nešto preko 50% na 70%, prema njenim riječima, ove godine očekuje se još veći upis djece.

“Ministarstvo će i ove godine sprovesti kampanju s ciljem povećenja broja djece u predškolskom obrazovanju, a ona će biti fokusirana na opštine gdje je stopa upisa niža”, najavila je Nikolić-Vučinić.

Ona je podsjetila da Ministarstvo prosvjete ulaže značajne napore da se riješi problem prebukiranosti vrtića. Samo u posljednje dvije godine otvoreno je 1.500 novih mjesta za mališane u vrtićima širom Crne Gore.

Kako je navela, pored već izgrađenih vrtića u Zagoriču i Starom aerodromu do kraja mjeseca trebalo bi, u zavisnosti od vremenskih uslova, da bude završen i vrtić u Tuzima, koji će moći da primi oko 200 mališana.

Na teritoriji Glavnog grada ove godine očekuje se početak gradnje vrtića u Bloku 6, a za naredni period planirana je i gradnja još vrtića u Podgorici i to u City kvartu, Tuškom putu, Zlatici i Starom aerodromu.

Kada je riječ o drugim gradovima, ove godine počinje da se gradi vrtić u Pljevljima. Gradiće se vrtići u Rožajama, Herceg Novom i Ulcinju, i svi su u različitim fazama. Osim toga, planirani su vrtići u Beranama, Bijelom Polju, Baru i Plavu. Takođe, očekuju su obimne rekonstrukcije vrtića u Kotoru i dva u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније