Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 05. 2019. 06:39   >>  20:27 3

PODACI KOMORE

Crnu Goru ove godine napustilo šest ljekara

Preciznih podataka o tome koliko je ljekara napustilo javni zdravstveni sistem Crne Gore i dalje nema. Ipak, iz Sindikata doktora medicine navode da je od 2014. godine, javno zdravstvo napustilo više od 120 ljekara, dok su iz Ljekarske komore saopštili da je ova ustanova od početka godine izdala šest potvrda ljekarima za rad u inostranstvu.

Sve više doktora napušta javni zdravstveni sistem Crne Gore. Dio njih radni odnos zasniva u privatnom sektoru, dok nemali broj posao traži van zemlje.

Naime, prema posljednjim podacima Sindikata doktora medicine (SDMCG), od početka godine, javni zdravstveni sistem Crne Gore napustile su specijalisti radiologije u Opštoj bolnici (OB) Nikšić Vera Svorcan Đurović i Zorica Bajović, kao i specijalista onkologije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) Ivana Durutović.

Kako su naveli, Đurović i Bajović su novi radni odnos zasnovale u privatnim zdravstvenim ustanovama, dok je Durutović posao pronašla u Njemačkoj.

Osim toga, kako su saopštili, javne zdravstvene ustanove su nedavno napustili i specijalista ortopedije u Opšte bolnice Nikšić Marko Čvorović (novi radni odnos zasnovao u Srbiji), specijalista ORL u OB Nikšić Maja Nikolić (novi radni odnos zasnovala na Malti), specijalista anesteziologije u OB Nikšić Dragana Kalem (novi radni odnos zasnovala u Sloveniji), specijalista interne medicine u DZ Nikšić Bulatović Vera (obavlja funkciju poslanika u parlamentu Crne Gore) i specijalista oftalmolog u OB Cetinje Nada Džaković, (novi radni odnos zasnovala u PZU).

SDMCG: Od 2014. otišlo više od 120 ljekara

Takođe, od 2014. godine, tvrde u SDMCG, javni zdravstveni sistem je napustilo više od 120 ljekara.

Iz Ljekarske komore, pak, navode da je ova ustanova od početka godine izdala šest potvrda o dobrom ugledu i članstvu ljekarima u cilju zasnivanja radnog odnosa u inostranstvu.

“Od početka 2019. godine, zaključno sa 14. majem, Ljekarska komora je shodno zahtjevima za izdavanje potvrde o dobrom ugledu i članstvu u komori, izdala šest potvrda i svaki zahtjev je bio u cilju nostrifikacije diplome, odnosno rada u inostranstvu”, naveli su za Dnevne novine iz Ljekarske komore.

Ipak, treba naglasiti da to ne znači i konačan broj onih koji su napustili državu, imajući u vidu da ta vrsta dokumenta nije uvijek neophodna ljekarima.

Komentarišući ove podatke predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kaže da su učestali odlasci ljekara iz javnog zdravstva posljedica sve većeg nezadovoljstva i kod pacijenata i kod ljekara.

“Širiti optimizam koji se ne može zasnivati na istini i činjenicama je isto toliko štetno koliko i ne raditi ništa. Mislim da to proizlazi jedno iz drugog. Kad ne radite suštinske promjene, jedino što vam ostaje je da širite lažni optimizam da će ovdje biti bolje i da se na tome radi. U prilog činjenici da se suštinski problemi ovdje ne rješavaju, prije svega dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima, uslovi rada, povećanje zarada ljekara”, navodi Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, veliki dio doktora je na rubu egzistencije.

"Nijesmo protiv elektronskog zakazivanja"

“Većina ljekara u Crnoj Gori i dalje ima osnovnu platu od 550 eura. S tim novcem vi ne možete da servisirate osnovnu potrošačku korpu”, napominje Popović Samardžić.

Ono na šta se često žale ljekari je i način na koji funkcioniše sistem elektronskog zakazivanja.

“Mi nijesmo protiv elektronskog zakazivanja. Međutim, zakazivanje na način na koji je uređen u Crnoj Gori čini više štete nego koristi. Smanjuje se dostupnost zdravstvene usluge, a povećava se broj pregleda. Nama je cilj kvalitet, a ne broj pregleda. Dakle, male su plate, a vi rizikujete svoj profesionalni kredibilitet u takvim uslovima rada. Vi kad odete u privatnu zdravstvenu ustanovu, vi sami sebi uređujete rad. Pregledate dnevno 20 pacijenata i to je to. U javnim zdravstvenim ustanovama niko ne može da stane iza kvaliteta rada, to je štancanje”, kazala je Popović Samardžić.

Ona naglašava da je ljekarima važna plata, ali i da sve ono što su učili i ime koje grade sačuvaju u profesionalnom smislu.

“Mi sjutra snosimo odgovornost za to. Nismo svjedoci da ljudi koji uređuju sistem snose odgovornost za svoje odluke nego ljekari koji moraju da sprovode njihove odluke. Biće sve više odlazaka zbog jednog neznavenog vođenja zdravstvenog sistema”, kaže Popović Samardžić i ističe da u Sinidkatu nemaju zvanične podatke o odlasku ljekara, već da te informacije dobijaju od kolega i pacijenata.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније