Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 05. 2019. 07:05   >>  07:05

U CRNOJ GORI

Godišnje 30 napada na ljekare

Ljekarska komora pripremila je uputstvo za ljekare i medicinske radnike koji pretpre nasilničko ponašanje. Uputstvo sadrži prijavu nasilja nad doktorima medicine, koju treba da pošalju stručnoj službi tog etičkog tijela kako bi bili zaštićeni od napada, a napadači sankcionisani, piše Dan.

Iz Ljekarske komore navode da ljekari i drugo medicinsko osoblje brinu o zdravlju stanovnika i da nasilno ponašanje ne samo da ugrožava ljekare već i sve građane kojima je potrebna pomoć.

Prema istraživanjima ljekarskih komora iz regiona, čak 15 odsto ljekara prijavilo je fizičko nasilje na radnom mjestu, dok crnogorski ljekari godišnje prijave oko 30 takvih slučajeva.

"Iz toga razloga smatramo da je neophodno da se preduzmu hitne mjere u cilju prevencije i suzbijanja nasilja nad ljekarima i ostalim medicinskim osobljem. Komora je postavila obrazac za prijavu pretrpljenog nasilničkog ponašanja (obrazac se nalazi na stranici 'prijava nasilja nad doktorima medicine'), koji članovi Komore i drugo medicinsko osoblje mogu ispuniti i poslati stručnoj službi Komore na imejl adresu: info@ljekarskakomora.me. Nakon dostavljene prijave, Komora će u dogovoru sa žrtvom nasilja preduzeti sve neophodne pravne mjere protiv počinioca", navode iz Ljekarske komore.

Iz Ljekarske komore poručuju da se odlukom da se prijavi nasilni događaj pomaže ljekarskoj instituciji da na osnovu dobijenih statističkih podataka o učestalosti nasilja nad doktorima u zdravstvenim ustanovama, predlaže preventivne mjere i insistira na njihovom uvođenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније