Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 05. 2019. 11:43   >>  11:49

ŠEHOVIĆ U BERLINU

Digitalizacija je za kritičko promišljanje, a ne površnost

Digitalizacija u obrazovanju je velika šansa, ali i izazov u smislu pravilne upotrebe, koja podrazumijeva kritičko promišljanje, a nikako površnost i puki konzumerizam, te smo ovoj temi u Crnoj Gori prišli vrlo entuzijastično, ali i temeljno i pažljivo, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović povodom učešća na Međunarodnoj konferenciji „Going global", koja se održava od 13 do 15. maja, u Berlinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Šehović je rekao i da su, pored akademskog usavršavanja, neke od važnih vještina u visokom obrazovanju upravo one o kojima je govoreno na Konferenciji: digitalna pismenost, kritičko razmišljanje, kreativnost, emocionalna inteligencija.

Kako je istakao, Konferencija je odlična prilika da se razmijene iskustva o tome na koji način se mora voditi proces digitalizacije u obrazovanju, posebno uzevši u obzir da ona ima ogroman potencijal da podstakne inovacije i kreativnost, ukoliko učenici steknu primjenljiva i sistemska znanja iz internet tehnologija i programiranja konkretno, i samim tim nauče da kreiraju novu vrijednost.

"Pravilan pristup digitalizaciji je ključan, jer digitalno ne smije da dovede mlade u stanje konfuzije i izgubljenosti, već suprotno", rekao je Šehović.

Na konfrenciji je saopšteno i da je to dobra prilika da se pažnja usmjeri na raznolikost stručnih kompetencija koje se mijenjaju upravo pod uticajem digitalizacije, te razmotri kako to utiče na dinamiku tržišta rada.

"Zaključeno je i da su, sa jedne strane, rješenja za mnoge od svjetskih izazova dostupna upravo zahvaljujući novim tehnologijama, dok istovremeno brzina i obim promjena mijenjaju drastično prirodu poslova, a time i tržište rada i poslovne modele. Akcenat je bio i na studentskim razmjenama te istrživanjima, kao važnom dijelu interuniverzitetske saradnje", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da konferencija daje priliku za umrežavanje kreatora politike i praktičara iz oblasti obrazovanja, na globalnom nivou. Događaj je, kako su kazali, okupio visoke predstavnike vlada, donosioca odluka, univerziteta, novinara i stručnih tijela iz oblasti obrazovanja, širom svijeta.

Na konferenciji je i direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurjpejović. British Council Worldwide organizuje "Going global" za međunarodne lidere u obrazovanju, a fokus je bio na budućnosti visokog obrazovanja u digitalnom svijetu, te razmjeni znanja i primjera dobre prakse.

Konferenciju su, između ostalih, otvorili: direktorica Britanskog savjeta u Njemačkoj Rejčel Loni, njemačka ministarka za obrazovanje i istraživanje Anja Karliček, ministar Ujedinjenog Kraljevstva za univerzitete, istraživanje, nauku i inovacije Kris Skidmor, ali i umjetnik i pisac poznat po knjizi "Novo mračno doba" Džejms Bridl.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније