Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

15. 05. 2019. 13:22 >> 13:20
1

SKUPŠTINI CRNE GORE

Predata peticija za trajni moratorijum na gradnju MHE

Predstavnici nevladine organizacije “Green Home”, u saradnji sa više nevladinih organizacija iz Crne Gore, danas su Skupštini predali preko 6.300 potpisa kojima se traži trajno zaustavljanje izgradnje malih hidroelektrana u Crnoj Gori.

Predstavnici građana iz više crnogorskih gradova pozvali su nadležne institucije da hitno zaustave gradnju svih započetih hidroelektrana, uz poruku da će svojim životima braniti rijeke gdje je planirana gradnja.

Nataša Kovačević iz organizacije “Green home” podsjetila je da je Evropski parlament u novembru ocijenio da većina od 80 mini elektrana u Crnoj Gori nijesu planirane i izgrađene u skladu sa evropskim investicijama i pravom.

Ona je istakla očekivanje da će poslanici crnogorskog parlamenta prepoznati ogorčenje građana Plava, Gusinja, Bijelog Polja, Andrijevice, Berana, Šavnika, Nikšića i Kolašina, koji godinama putem protesta negoduju zbog najava o gradnji mini elektrana.

“Većina dosadašnjih koncesija dodijeljena je bez validnih osnova, vodnih i bioloških, uz nepostojojanje odgovarajućih planskih dokumenata”, kazala je Kovačević.

Ona je istakla da je broj izdatih koncesija i projekata za gradnju mini hidroelektrana u Crnoj Gori oko 80, a da je do sada izgrađeno 13 mini hidroelektrana, dok je u fazi izgradnje do deset novih.

Aleksandar Vemić iz Šavnika, koji zajedno sa mještanima brani rijeku Bukovicu kako ne bi bila izgrađena mini elektrana, poručuje da ljudi u ovom dijelu žive od stočarstva i poljoprivrede.

“Moramo da izlazimo pred bagere, a nadam se da će država prepoznati šta je interes zajednice. Svim raspoloživim sredstvima ćemo braniti rijeke. Nećemo dozvoliti izgradnju hidrocentrale”, kazao je Vemić.

Ramo Gutić iz Plava, gdje su već izgrađene dvije hidroelektrane, a planirane još četiri, kazao je da se desio pravi ekološki zločin prema prirodi.

“Vodozahvati su rađeni u srcu Nacionalnog parka 'Prokletije'. Stanovnici su ostali bez vode za piće, imanja su spržena, uništen je riblji fond. Obećavamo da neće napraviti ni jednu hidroelektranu dok nadležni sudovi u ovoj državi i Strazburu ne kažu posljednju riječ”, rekao je Gutić.

Predstavnici građana koji se protive izgradnji hidroelektrana na rijekama Lještanici u Bijelom Polju i na rijeci Vinicki u Beranama, takođe su poručili da neće dozvoliti najavljenu izgradnju na ovim rijekama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније