Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 05. 2019. 17:03 >> 17:02

GAŠPARIKOVA OCIJENILA

CG korak dalje u reformi socijalne politike

Novoimenovana stalna predstavnica UNDP-a Daniela Gašparikova pohvalila je rad na izradi socijanog kartona i Jedinstvene baze o nasilju u porodici, koje realizuju Ministarstvo rada i socijanog staranja, kao dobar primjer rada u ovoj oblasti u regionu.

Ona je danas posjetila Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a ministar Kemal Purišić je istakao da se nada nastavku dobre saradnje, posebno na planu pružanja usluga socijalne zaštite u Crnoj Gori.

Ministar je podsjetio da se kroz integrisani program Ujedinjenih nacija za Crnu Goru 2017-2021 realizuju projekati "Razvoj kapaciteta za pružanje usluga socijalne zaštite u Crnoj Gori" i "Nastavak reforme sistema socijalne zaštite".

Kako je istakao, kroz prvi projekat su stvarani prostorni i drugi kapaciteti u oblasti socijalne i dječje zaštite, dok su kroz reformu sistema socijalne zaštite podržane usluge "Nacionalna SOS telefonska linija za žrtve nasilja u porodici", "Porodični saradnik", "Pomoć u kući", dnevni boravci za stare.

"Ove godine planiramo da zajednički nastavimo realizaciju još većeg broja projekata iz obije komponente", dodao je Purišić.

Kada je riječ o nasilju u porodici Gašparikova je pohvalila aktivnosti koje se sprovode u toj oblasti istakavši da Jedinstvena baza podataka o nasilju u porodici koja će i zvanično biti puštena u rad 23. maja 2019. godine pokazuje da je Crna Gora u toj oblasti otišla korak dalje u odnosu na zemlje regiona.

"Naš je cilj da pružimo podršku Ministarstvu kako bi se aktivnosti dovele do onog nivoa koji će ispuniti kriterijume za pristupanje EU", kazala je Gašparikova.

Sagovornici su ocijenili da Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNDP uspješno implementiraju kapitalni projekat Socijalni karton - Informacioni sistem socijalnog staranja (ISSS), čiji je krajnji cilj strukturna reforma sistema socijalne i dječije zaštite radi dobrobiti siromašnih i socijalno ugroženih.

Kako je istaknuto, radi se o projektu koji može da se preporuči državama u regionu po svojoj funkcinalnosti i optimalnosti, a za koji je država do sada izdvojila oko tri miliona eura.

"Zahvaljujući Socijalnom kartonu resorno Ministarstvo i Vlada raspolažu sa velikim brojem podataka i biće interesantno vidjeti kako možemo dalje unapređivati podatke i razmotriti kako se isti mogu koristiti za razvoj strategija i programa, kao i za identifikovanje oblasti za povećanje efikasnosti rada sistema socijalnog staranja", kazala je Gašparikova.

Purišić i Gašparikova su razgovarali i o mogućnostima za saradnju da se ublaže rizici koji se mogu pojaviti kod pristupanja EU, kao što je rizik od odliva visoko-obrazovanog mladog kadra na tržište EU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније