Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

16. 05. 2019. 11:38 >> 11:37

KNJIGA SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU

"Građani i policija: Izazovi povjerenja"

Savjet za građansku kontrolu rada policije publikovao je novu knjigu "Građani i policija: Izazovi povjerenja", čiji su autori Aleksandar Saša Zeković i Zorana Baćović, a knjiga se bavi pitanjima povjerenja u policiju i pouzdanog policijskog postupanja prema građanima.

Kako se dodaje u saopštenju autora, knjiga je zasnovana na vjerodostojnim podacima i predstavlja primjedbe crnogorske javnosti na postupanje Policije u 2018. godini.

"Prekomjerna upotreba sile, zataškivanje incidenata i odsustvo odgovornosti u nekoliko posljednjih godina su stvorili više kriznih situacija po crnogorsku policiju, a to je pokrenulo pojačano interesovanje i očekivanja javnosti od građanskog nadzora koji se obavlja preko Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Knjiga je za sve one koji se bave ljudskim pravima u praksi, razvojem policije i pitanjima bezbjednosti. Ponuđeni podaci u knjizi predstavljeni su, koliko je bilo moguće integralno, da govore sami za sebe, pruže određeno saznanje i pomognu samostalno donošenje zaključka, kako o određenom incidentu/događaju, tako i onima koji su obavljali građanski nadzor ili su upravljali crnogorskom policijom" navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, od osnivanja Savjet za građansku kontrolu rada policije kod Uprave policije zagovara upotrebu jezika koji nije uvrjedljiv i koji pokazuje otvorenost prema konstruktivnim kritikama i promjenama. Intencija zakonodavca, Skupštine Crne Gore, kroz uvođenje građanskog nadzora policije bila je da se unaprijedi, ojača, povjerenje javnosti (zajednice) u rad policije. Zato su neprihvatljivi pokušaji koji se očituju kroz ignorisanje izdatih ocjena i preporuka u namjeri da se priguši i marginalizuje glas javnosti koji se saopštava kroz građansku kontrolu policije.

"Građani su otvorili argumentovaniju diskusiju o primjeni policijskih ovlašćenja. Video zapisi su pod lupom stavili policijsku profesiju a negativno policijsko postupanje učinili očiglednijim. Video snimak, i u slučaju Crne Gore, ne samo da je postao osnov na kojem se zasniva mišljenje nego je produktivno razvio diskusiju o aktuelnoj policijskoj kulturi o kojoj se do 2015 (slučaj Martinović i Zlatarska ulica) moglo razgovarati samo na osnovu navoda iz pritužbe, priložene medicinske dokumentacije i uz, obično, negiranja iz policijske organizacije. Savjet ocjenjuje da video zapisi jednako tako mogu da budu i pozitivni po policiju i potvrde profesionalno postupanje, što su i pokazale određene provjere postupanja službenika policije u 2019. Savjet je razmatrao i zapise koje snima i u javnosti distribuira Policija. Upućene ocjene i preporuke su implementirane bolje i brže od bilo koje druge tekovine građanske kontrole policije. Već neko vrijeme se javno ne objavljuju video zapisi policijskih operacija, čime je prestala praksa povrede prava na privatnost i pretpostavke nevinosti" ističu autori.

Savjet, dodaju oni, dosljedno ukazuje na problem odgovornosti u crnogorskoj policiji. Postojeća rješenja/mehanizmi koji bi trebali utvrditi i dalje procesuirati odgovornost ne funkcionišu dovoljno efikasno. Zato je naročita pažnja i u ovoj knjizi posvećena narušenom disciplinskom sistemu i pojedinačnim priznanjima policijskih službenika da su zlostavljali građane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније