Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

16. 05. 2019. 15:32 >> 15:40

CIVILNI SEKTOR

Osnažiti romsku zajednicu

Jačanje političke volje i podrška lokalnom razvoju izgradnjom kapaciteta lokalnih vlasti za efikasnije učešće Roma u planovima i projektima kao i osnaživanje te zajednice na individulanom i kolektivnom nivou, ciljevi su projekta Romacted koji je danas predstavljen u Podgorici.

"Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou" je zajednički program Evropske unije i Savjeta Evrope Ciljne a grupe projekta su lokalne javne uprave i romske zajednice na teritoriji odabranih opština.

Direktor NVO, Mladi Romi Samir Jaha rekao je da je svrha Romacted projekta je da promoviše dobro upravljanje, s jedne strane a s druge strane da osnaži romsku zajednicu.

"Imamo osam opština u kojima živi najveći broj romske zajednice. Zajedno sa lokalnim samoupravama tih opština, institucijama, izrađujemo lokalne akcione planove u namjeri da se unaprijedi položaj romske zajednice", rekao je Jaha agenciji MINA.

S druge strane, dodao je on, ciljna grupa su same romske zajednice.

"Cilj je da ih mobilišemo i da se uključe u procese donošenja odluka, odnosno u oblasti koje treba unaprijediti kada je život romske zajednice u pitanju", naveo je Jaha.

Zato, dodao je, sprovode projekat Romacted, u sklopu kojeg su formirali timove unutar lokalnih institucija, koje čine predstavnici opštine i lokalne institucije, koje pružaju različite servise.

Prema njegovim riječima, intenzivno rade i sa facilitatorima u opštinama koji posreduju između tih radnih grupa.

"Suština je da imamo dvije radne grupe koje će međusobno da uspostave dijalog i razgovaraju o prioritetima i problemima a istovremeno o njihovom rješavanju", kazao je Jaha.

Istovremeno, očekuje, da će ove godine imati finalizovane usvojene akcione planove.

Nardi Ahmetović, direktor nevladine organizacije Centar za afirmaciju Roma rekao je da će Romacted da utiče za obrazovanje mladih i poboljšanje njihovog položaja.

"Uticaće i da se riješi problem stanovanja, da se više razgovara sa predstavnicima opština kako bi se Romima omogućio veći prostup do zdravstvene zaštite, do rješavanja problema dokumentacije, kao i na rješavanje problema stanovanja", kazao je Ahmetović.

On je rekao da je od malih nogu počeo da razumije način obrazovanja i počeo da bude aktivista.

"Smatram da je bitno obrazovanje za sve nas", kazao je Ahmetović.

On je poručio Romima da što prije se uključe u obrazovanje. "Tako ćete razbiti i diskriminaciju i stereotipe i dokazaćete da ste i vi kao i svi ostali", poručio je Ahmetović.

Rekao je da se Romi susrijeću sa stereotipima.

"Negativni su uglavnom izvještaji u medijima o Romima. Romi su uradili ovo ili ono. Ako je jedan čovjek uradio nešto ne treba cijelu zajednicu diskriminisati. Moramo raditi na tome", zaključio je Ahmetović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније