Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 05. 2019. 06:57 >> 06:57
1

ZA DJECU

Ne zna se kad će stići vakcina protiv hepatitisa B

Apotekarska ustanova Montefarm ponovo je obustavila tender za vakcine i serume u vrijednosti od 574.191 eura.

Među njima su i vakcina za djecu protiv hepatitisa B koje nema već duže, kao i antirabični hiperimuni gamaglobulin i vakcina protiv pneumokoka polisaharidna, i protiv hepatitisa A i B za odrasle.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, u deficitu je i dalje samo vakcina protiv hepatitisa B, dok ostalih vakcina za djecu ima dovoljno.

Vakcina protiv hepatitisa B daje se novorođenoj djeci u tri doze (u porodilištu, kada beba napuni mjesec i pola godine) i kasnije kada dijete napuni 12 godina.

Hepatitis B je infekcija jetre obično praćena žuticom, a koja je uzrokovana hepatitis B virusom (HBV), koji se prenosi preko oštećenja na koži ili preko sluznica u slučaju izloženosti zaraženoj krvi ili tjelesnim tečnostima.

Na sajtu Uprave za javne nabavke, između ostalog se navodi da je ponuđač za vakcinu protiv hepatitisa B dao neispravnu ponudu u dijelu isporuke ove vakcine, odnosno iako je tražena hitna isporuka, oni su kao rok za prvu isporuku naveli čak 15. oktobar.

“Uvidom u ponudu ponuđača Glosarij d.o.o. Podgorica, nesporno je utvrđeno da je navedeni ponuđač za partije 3 i 4 odnosno za vakcine za djecu i odrasle protiv hepatitisa B dostavio izjave kojim je odredio rok isporuke na drugačiji način nego što je traženo tenderskom dokumentacijom. Naime, tenderskom dokumentacijom predviđeno je da se isporuka obavlja sukcesivno u roku od 90 dana od dana narudžbe, a ponuđač je kalendarski odredio prvu isporuku 15. oktobar, što nije prihvaćeno”, piše u obrazloženju odluke za obustavljanje tendera.

Za ostale vakcine nije bilo ni ponuda.

Tender za vakcine i serume raspisan je krajem prošlog mjeseca. Iz Montefarma su tada tražili da se isporuka vakcine za djecu protiv hepatistisa B isporuči što hitnije, a ne da čekaju tri mjeseca za prvu isporuku, jer kako su tada naglasilii “nedostatak imunobioloških preparata može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније