Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 05. 2019. 07:13   >>  07:13 1

U PODGORICI

Na 1.800 djece samo jedan pedijatar

Domu zdravlja Podgorica fale specijalisti pedijatri, a postojeći kadar je izuzetno opterećen zbog manjka zaposlenih i priliva stanovništva iz drugih gradova Crne Gore, potvrđeno je Danu iz te ustanove.

Građani Zete žalili su se da trenutno u Golubovcima ne postoji dječji ljekar, već pedijatri dolaze iz drugih jedinica Podgorice, jer je doktorica na bolovanju.

Roditelji su se žalili i da u Domu zdravlja na Pobrežju nije bilo pedijatra, jer je poslat kao zamjena u Golubovce, pa su medicinsku pomoć morali da potraže od ljekara koji je bio sam u smjeni što je izazvalo velike gužve u tom objektu.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je za Dan da toj ustanovi fale pedijatri, a pojasnio je i da je potrebno pet godina da doktor medicine završi specijalizaciju iz te oblasti.

"Priliv stanovnika je veliki i ovo je vanredna situacija. Kada se jedan od ljekara razboli, odmah nam fali kadar. Svi su preopterećeni, ali ćemo ipak uspjeti to da premostimo i sva djeca će imati zdravstvenu zaštitu. Ukoliko u mjestu stanovanja nema pedijatra, dijete treba odvesti na pregled u najbliži Dom zdravlja. U Golubovcima ćemo dopunski angažovati pedijatre iz drugih ambulanti i nadamo se da će se koleginica što prije oporaviti. Konkursi za prijem novih pedijatara su stalno otvoreni, ali na tržištu rada nemamo pedijatara. Deficit je relativan zbog priliva stanovnika. U najavi imamo dolazak jednog pedijatra, a očekujemo i da se jave doktori iz regiona. Ipak, dok sačekamo da se kolege vrate sa specijalizacije, vrijeme prolazi", ističe Kavarić.

On navodi da nedostaje specijalista, što nije uzrokovano porastom nataliteta već migracijom stanovništva i time što se glavni grad uvećava svake godine.

"Trudimo se da servisiramo sve građane i riješimo problem odsustva pedijatra. Imamo pedijatre u Tuzima, u Bloku pet, Zagoriču, Novoj i Staroj varoši, Starom aerodromu i na Koniku. Pacijenti iz Golubovaca treba da dođu u grad i zatraže pomoć ako se radi o popodnevnoj smjeni kada ne ordinira ljekar u tom mjestu. Inače, pedijatri su opterećeni na svakom punktu. Svi oni imaju pun broj pacijenata, a nerijetko i preko broja. Svaki pedijatar ima od 1.500 do 1.800 djece o kojima brinu", navodi Kavarić.

On objašnjava da zajedno sa Ministarstvom zdravlja pokušavaju da omoguće da građani na svim područjima imaju zdravstvenu zaštitu iz paketa usluga.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније