Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

17. 05. 2019. 15:35 >> 15:35

"STRUČNO JE KLJUČNO " U BUDVI

Programi će biti moderniji, a uslovi sve bolji

U nastavku kampanje "Stručno je ključno! Alati budućnosti su u vašim rukama!", danas su u dvorištu Srednje mješovite škole "Danilo Kiš" u Budvi polumaturantima predstavljeni obrazovni programi koje nude primorske stručne škole, a interesovanje djece bilo je veliko.

Programe su predstavile Srednja mješovita škola "Danilo Kiš" iz Budve, Srednja pomorska škola iz Kotora, Srednja mješovita škola "Mladost" iz Tivta, barska srednja stručna škola i Srednja mješovita škola "Ivan Goran Kovačić" iz Herceg Novog.

Direktor Direktorata za opšte, srednje, stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić, poručio je da je Ministarstvo prosvjete obezbijedilo značajna finansijska sredstva za dodatno podizanje nivoa kvaliteta obrazovanja u srednjim stručnim školama, te da će uslovi biti sve bolji, a programi moderniji.

"U sljedećoj školskoj godini biće uloženo oko 2,5 miliona eura u opremanje kabineta stručnih škola, oko dva miliona eura za obnovu infrastrukture, što uz dalji razvoj dualnog oblika obrazovanja koje je sve popularnije među učenicima i poslodavcima, uliva optimizam i novu energiju za dalji rad", kazao je Tomić.

On je poručio osnovcima da obrate pažnju na potrebe tržišta rada i deficitarna zanimanja za koja Ministarstvo opredjeljuje značajna sredstva u vidu stipendija, a koja kasnije nude gotovo sigurno zaposlenje.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je da Kampanja "Stručno je ključno" nema za cilj da ubijedi učenike da upišu srednju stručnu školu, već da ih navede da razmisle o svojim talentima, sklonostima i budućnosti uopšte, kako bi bili sigurni da će kasnije raditi ono što vole i za šta su nadareni.

V.D. direktora Srednje mješovite škole "Danilo Kiš", Ivan Ivanović, rekao je da interesovanje učenika za obrazovne programe srednjih stručnih škola iz godine u godinu raste.

Predstavljena su zanimanja kuvar, konobar, poljoprivredni tehničar, ekonomski i zdravstveni tehničar, brodomašinski tehničar, nautički tehničar i mnogi drugi.

Kampanja "Stručno je ključno" jedna je od najuspješnijih u organizaciji Ministarstva prosvjete i, kako napominju, već je pokazala odlične rezultate u borbi protiv predrasuda vezanih za srednje stručne škole za koje su danas zainteresovani i odlični đaci, a broj učenika na trećem stepenu uvećan je za oko 200 odsto u odnosu na pretprošlu školsku godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније