Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

20. 05. 2019. 13:31   >>  13:31

SIMOVIĆ SAOPŠTIO

Povećan broj pčelara i pčelinjih zajednica

Svjetski dan pčela - 20. maj obilježen je i u Crnoj Gori.

Programom u Kući meda u Danilovgradu ukazano je na važnost očuvanja pčela i njihov značaj za čovječanstvo, a time i potrebu zajedničke akcije na lokalnom i globalnom nivou, u cilju zaštite pčela čija se brojnost na Zemlji smanjuje.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savez pčelarskih organizacija Crne Gore i Ambasada Slovenije organizovali su „Medni doručak“ i niz drugih aktivnosti koje imaju za cilj edukaciju i podizanje svijesti o značaju pčela.

U programu su učestvovali najmlađi učenici iz OŠ „Milorad Musa Burzan“ iz Podgorice i OŠ „Njegoš“ iz Spuža.

Djeca su imala priliku da kroz interaktivnu prezentaciju nauče kako pčele prave med, zašto su važne za prirodu i koliko je med važan u njihovoj ishrani.

Njihov doživljaj uloge pčela, upotpunjen sa novim saznanjima, odslikali su na drvenim pločicama koje će krasiti prostorije Kuće meda.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović uvjeren je da će današnji događaj doprinijeti daljoj afirmaciji pčelarstva, ukazivanju na značaj pčela, ne samo kao oprašivača, već i kao jednog od najbitnijih indikatora stanja životne sredine, ali da će podstaći i interesovanje još većeg broja mladih da se počnu baviti pčelarstvom.

„Današnji događaj i sve politike koje kreiramo i sprovodimo u pčelarstvu, potvrda su naše posvećenosti i opredijeljenosti da brinemo o pčelama. Važna je poruka da moramo zajedno sačuvati pčelinju zajednicu da bi bilo života na planeti, da bi bilo manje gladi, da bi sačuvali život na selu i osjetljivu ruralnu zajednicu, da bi imali više radnih mjesta i da bi postojeća sačuvali, jer je veliki broj ljudi koji obezbjeđuje egzistenciju u sektoru poljoprivrede“, istakao je Simović.

Ambasador Slovenije Mitja Močnik istakao je da su u Sloveniji, isto kao i u Crnoj Gori, svjesni značaja, važnosti pčela i pčelarstva za društvo u cjelini.

On je kazao da su Slovenci poznati kao narod pčelara i da je pčelarstvo sastavni dio njihove kulture i kulturne baštine. Slovenci se, kako je dodao, mogu pohvaliti sa svojom zaštičenom pčelom koja se zove „kranjska pčela“ (kranjska sivka), ali i sa svjetski poznatim pčelarima koji su unaprijedili pčelarstvo u Sloveniji i šire.

Pčele zaslužuju veću brigu čovjeka

Predsjednik Saveza Pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić kazao je da se danas slavi neprikosnovena vladarica prirode – pčela.

„Za mnoge, pčela je savršeno biće, insekt koji nosi u sebi tajne praistorije duge više desetina miliona godina. Savršenstvo pčele se ogleda u mnogim njenim osobinama. Život u zajednici i podjela poslova u njoj, razmnožavanje, izdržljivost, prilagođavanje...Pčela je simbol života, trajanja, pčela je simbol planete jer nastanjuje gotovo svaku stopu zemlje i čini planetu prekrasnim mjestom za život. Pčela nas uči kako da radimo, stvaramo, pčela nas uči kako da živimo“, kazao je Miljanić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније