Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 05. 2019. 14:47   >>  18:20 1

CRNOGORCI IZ ARGENTINE

Poslije 100 godina na đedovini

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan primio je danas potomke Nikole – Nika Jabučanina, koji je kao pripadnik Crnogorske vojske iz Gaete pošao u Argentinu, gdje je poslije sloma crnogorske države 1918. godine našao novo utočište.

Kako je saopšteno iz Prijestonice Cetinje, Kašćelan je razgovarao je sa Nikovom kćerkom Đurđom Jabučanin i unukom Litom, koji je njegov prvi muški potomak koji je posjetio Crnu Goru. Osim njih, na ognjište predaka, došla je i Nikova druga kćerka Ruža.

Đurđa i Ruža, rođene u Argentini, crnogorski jezik naučile su od oca i majke, dok ga Lito još uči od tetaka, koje mu pomažu kao prevodioci dok "povezuje" crnogorsku dijasporu iz Latinske Amerike sa matičnom državom – Crnom Gorom.

Ovaj mladi argentinski advokat odavno je imao želju da posjeti zemlju svojih predaka, upozna rođake, a prije svega, kako kaže, da oduži dug prema ocu i đedu. Želio je i da to bude baš 21. maja, na Dan nezavisnosti.

"Srećan sam. Čini mi se kao da sanjam. Otkako sam završio fakultet, želja mi je bila da dođem u Crnu Goru i da naša familija, moj otac i đed koji su preminuli, konačno nađu mir. Da se ponose sa mnom", kazao je Jabučanin.

Tokom razgovora sa Kašćelanom gosti iz Argentine interesovali su se za perspektive pobratimstva Prijestonice Cetinje i grada Maćagaja, u kojem žive, o čemu su u prethodnom periodu razgovarale uprave dva grada.

Razgovarano je i o tradicionalnoj posjeti djece iz dijaspore Cetinju i ocijenjeno da je to veoma važan događaj za njih, jer uče o domovini svojih predaka i uspostavljaju dragocjene veze sa porodicama u Crnoj Gori.

"Uspostavljanje veza između dijaspore i Crne Gore, a posebno sa Cetinjem, važno je ne samo na ličnoj ravni zbog povezivanja porodica i uspostavljanja davno pokidanih veza, nego i zbog prosperiteta obje strane. Dijaspora u Latinskoj Americi je po mnogo čemu posebna. Oni i danas njeguju stare crnogorske običaje i pričaju starim narodnim jezikom. Crna Gora je njihova domovina i to treba da im se kaže i pokaže", kazao je Kašćelan.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније