Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

21. 05. 2019. 11:57   >>  11:55

MONTEORGANIKA

Izdali 134 sertifikata u organskoj poljoprivredi

Društvo za izdavanje sertifikata u organskoj poljoprivredi, Monteorganika, izdalo je u prošloj godini njih 134.

"U prošloj godini je izdato 134 sertifikata od čega 107 za organsku proizvodnju, 24 za proizvodnju u prelaznom periodu i tri sertifikata i za organsku i za proizvodnju u prelaznom periodu", kazali su predstavnici Monteorganike agenciji Mina biznis.

Oni su saopštili da u ovoj godini, s obzirom da je početak sezone, do maja nijesu izdavani novi sertifikati.

Iz Monteorganike su naveli da je od 2015. do prošle godine primjetan rast broja proizvođača u procesu sertifikacije, pa je samim tim evidentno interesovanje poljoprivrednika za proces sertifikacije organske proizvodnje.

"Biljnom proizvodnjom bavi se 325 proizvođača od čega voćarskom 273, ratarskom 62, povrtarskom sedam, vinogradarskom dva i sakupljanjem šumskih plodova i ljekovitog bilja četiri proizvođača", precizirali su iz Monteorganike.

Oni su kazali da se stočarskom proizvodnjom bavi 40 proizvođača od čega pčelarskom 31 proizvođač, ovčarstvom šest, govedarstvom četiri i živinarstvom i kozarstvom po jedan.

"Učešće površina pod voćarskom proizvodnjom je najveće sa 59,53 odsto. Za njom slijede površine pod ratarskom proizvodnjom sa 40,16 odsto, dok su površine u povrtarskoj i vinogradarskoj proizvodnji zastupljene sa 0,24 odsto odnosno 0,06 odsto u odnosu na ukupne obradive površine koje se nalaze u procesu sertifikacije", zaključili su iz Monteorganike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније