Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RCG; Objavila: M.M ]

21. 05. 2019. 17:43   >>  21:11 3

POPOVIĆ

NATO najveći uspjeh, greške na unutrašnjem planu

Crna Gora za 13 godina od obnove nezavisnosti, na spoljnopolitičkom planu, nije napravila ni jednu grešku, ali je na unutrašnjem planu, posebno u kulturno-duhovnoj sferi, situacija potpuno drugačija. To je, u intervjuu za Radio Crne Gore, ocijenio književnik Milorad Popović. Najveći uspjeh države od 2006. je, kako ističe Popović, ulazak u NATO.

 

"Za jednu malu unutarpodijeljenu zemlju na balkanskim vjetrometinama, članstvo u NATO je od izuzetnog značaja, jer su nacionalizmi balkanski još živi i jednako destruktivni. S te strane možemo biti veoma zadovoljni, što se tiče spoljnopolitičkog kursa države", ističe Popović.

Na unutrašnjem planu, posebno u kulturno-duhovnoj sferi, situacija je, smatra Popović, potpuno drugačija.

"Tu nije mnogo napravljeno, naprotiv, mislim da se tu dosta griješilo. Ni od strane vlasti ni od intelektualne elite, koja je bila državotvorna, nije bilo dovoljno zrelosti, dovoljno znanja, dovoljno posvećenosti, prije svega da se izgrade institucije, koje su neophodne za svaku modernu naciju i državu", poručuje Popović. 

Popović smatra da su na tom polju pravljeni loši i neodrživi kompromisi. To je posebno, kako kaže, vidljivo kod naziva nastavnog predmeta maternjeg jezika. Situacija je slična i po pitanju crkve, koja je uz jezik glavni element nacionalnog identiteta. Predloženi Zakon o slobodi vjeroispovjesti za Popovića je, kako kaže, ohrabrenje.

"Mi danas imamo jednu paradoksalnu situaciju da poslije 13 godina nezavisnosti Crne Gore, ne samo u domenu crkve, vjere i religije, nego gotovo u svim domenima kulturnog života, oni kulturni subjekti i stvaraoci koji su bili prepoznatljivi u stvaralačkom i nacionalnom smislu su danas na margini", naglašava Popović.

Popović kaže i da bi prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti država morala, preko svojih pravosudnih organa, da riješi pitanje vlasništva nad sakralnim objekatima.

"Realnost pokazuje da je srpska crkva u Crnoj Gori u mnogim segmentima jača od države. Da ona ovdje propisuje pravila koja njoj odgovaraju, da radi što hoće, vrši nacionalnu diskriminaciju, da njihov pravosvještenik vrijeđa nacionalne Crnogorce. To je jedan eklatantni govor mržnje, dok država nema snage da dovede srpsku crkvu u pravni poredak" , kaže Popović.

Vlast u sferi identiteta donosi pogrešne odluke iz neznanja, odnosno ide linijom manjeg otpora, poručuje Popović.

"Vlast u velikoj mjeri nije svjesna značaja ovih kulturoloških pitanja, prevashodno za opstanak i stabilizaciju Crne Gore. Jer , bez održive crnogorske nacije koja treba da bude stožer multikulturalizma, nije moguća Crna Gora", naglašava Popović.

Antifašizam je veoma važan za Crnu Goru, jer bez njega ne bi ni došlo do obnove nezavisnosti, smatra Popović.

Korupcija koja je sveprisutna u našem društvu nije sistemski problem već dio mentaliteta, zaključio je književnik Milorad Popović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније