Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

24. 05. 2019. 07:37   >>  07:37 2

GRADIĆE ZAJEDNIČKI GP

Na prevoju Čakor neće biti graničnog prelaza

Crna Gora neće otvoriti granični prelaz na Čakoru, jer od tog prevoja do granične linije sa Kosovom ima svega 11,5 kilometara, piše Pobjeda.

Osim toga, dogovorena je izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Kotlovi (Crna Gora) Kućište (Kosovo), saopštili su tom listi iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsjednik opštine Plav Mirsad Barjaktarević nedavno je uputio inicijativu tom Vladinom resoru da se otvori granični prelaz Čakor jer bi, kako je naveo, to imalo ekonomske benefite za obje strane. Sada je između Crne Gore i Kosova u funkciji samo jedan granični prelaz Kula Savine vode, na putu Rožaje-Kula-Peć.

Za izgradnju prelaza Kotlovi-Kućište vlade dvije države su 2014. godine potpisale sporazum u Prištini. Stupio je na snagu naredne godine i formirane su ekspertske komisije za njegovo sprovođenje.

“Crna Gora je Kosovu dostavila nacrt projektnog zadatka i idejnog rješenja za izgradnju glavnog projekta zajedničkog graničnog prelaza Kotlovi Kućište, koji može poslužiti kao model za izradu glavnog projekta budućeg zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji Kosova. Takođe, predviđeno je da se izradi projektna dokumentacija za izgradnju tog zajedničkog graničnog prelaza, imajući u vidu da je njegova izgradnja, funkcionisanje i povezivanje putnog pravca Murino-Čakor Peć, preduslov efikasne prekogranične saradnje Crne Gore i Republike Kosovo”, navode iz MUP-a.

U Crnoj Gori funkcioniše 28 graničnih prelaza, 19 u drumskom saobraćaju, pet u pomorskom, dva u vazdušnom i isto toliko u željezničkom.

Od 21 prelaza u drumskom i željezničkom saobraćaju, u funkciji su četiri sa Albanijom, jedan sa Kosovo, šest sa Srbijom, osam sa Bosnom i Hercegovinom i dva sa Hrvatskom. Planirano je otvaranje novih graničnih prelaza.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније