Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

24. 05. 2019. 23:20   >>  23:19

NVO "GRAĐANSKI PRAVOBRANILAC"

Zakon o istopolnim brakovima u suprotnosti sa Ustavom

U NVO "Građanski pravobranilac" smatraju da je predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji je u skupštinskoj proceduri, suprotan i u koliziji sa Ustavom Crne Gore i Porodičnim zakonom, te da ne postoji nijedan međunarodni ugovor ili drugi izvor međunarodnog javnog prava koji nameće Crnoj Gori donošenje takvog zakona.

"Sa novim zakonom se homoseksualne zajednice gotovo u potpunosti izjednačavaju u pravima koje proizilaze iz institucije braka. Donošenje ovog zakona, koji je predložilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, pokušava se opravdati preuzetim obavezama iz pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i navodnom diskriminacijom homoseksualnih parova u ostvarivanju prava koja su priznata bračnim supružnicima. U odnosu na razloge navedene u obrazloženju predloga zakona, treba istaći da ne postoji nijedan potvrđeni međunarodni ugovor ili drugi izvor međunarodnog javnog prava, koji Crnoj Gori nameće obavezu donošenja ovakvog zakonskog propisa. Naprotiv, od preko dvjesta država u svijetu, homoseksualne brakove je ozakonilo tek tridesetak država, dok u samoj Evropskoj uniji ovakve zajednice nijesu priznate zakonom u više zemalja članica - Poljska, Grčka, Mađarska..." ističu u saopštenju NVO koje potpisuje Nikola Kandić.

Kako ističu ovaj predlog zakona je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, koji definiše brak kao zajednicu muškarca i žene, i u koliziji sa važećim Porodičnim zakonom, kojim je propisano da je porodica životna zajednica roditelja, djece i drugih srodnika koji imaju međusobna prava i obaveze, u kojoj se njeguju i podižu djeca.

"Ustavom Crne Gore, u okviru poglavlja o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i slobodama, propisano je da porodica uživa posebnu zaštitu, kao i da je pravo i obaveza roditelja (supružnika) i njihove djece da se međusobno brinu i staraju jedni o drugima. Dakle, naš ustavni poredak, osim što brak definiše isključivo kao zajednicu muškarca i žene, istovremeno predviđa obavezu države da pruži posebnu zaštitu porodici kao osnovnoj ćeliji društva, odnosno bračnoj ili vanbračnoj zajednici u kojoj se kao zajednici života podižu i vaspitavaju djeca. Zbog čega država pruža posebnu zaštitu porodici kao osnovnoj ćeliji društva, i zbog čega se brak naziva svetim? Očigledno, zbog svetinje novog života koji se u bračnoj zajednici stvara, pa se ni jedna druga zajednica ne smije izjednačavati sa bračnom, tom izvoru novog života. Samim tim, jasno je da ne postoji ustavni osnov za donošenje zakona kojim se bilo koja druga zajednica života, pa ni zajednica homoseksualaca, može izjednačavati u
pogledu prava i obaveza koje proizilaze iz bračne zajednice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније