Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

24. 05. 2019. 16:10   >>  16:09

SAVJET POLICIJA

Adekvatan odgovor države na nasilje nad Tomkićem

Država Crna Gora je adekvatno odgovorila na nasilje u slučaju Igora Tomkića iz Berana, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Kako je saopšteno iz Savjeta, to tijelo je, po sopstvenoj inicijativi, danas razmotrilo postupanje policije u odnosu na zaštitu bezbjednosti i integriteta „građanina I.T. i njegove porodice“.

"U ovom trenutku, na osnovu raspoloživih informacija i dokumentacije, Savjet je konstatovao da je povodom fizičkog napada na građanina I.T. i paljenja porodičnog trgovinskog objekta, država Crna Gora pružila odgovarajući odgovor na nasilje", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je pružen sveobuhvatan institucionalni odgovor.

"Što osim snažne osude nasilja uključuje osiguranje bezbjednosti ove porodice, zaokružen krivičnopravni progon odgovornih lica za ugrožavanje njihove bezbjednosti i uništavanje imovine uz odgovarajuću egzistencijalnu podršku i pomoć", dodaje se u saopštenju.

Savjet je, povodom fizičkog napada na Tomkića, ocijenio da je policija reagovala efikasno i da su protiv odgovornih podnijete krivične prijave zbog nanošenja teške tjelesne povrede i nasilničkog ponašanja.

Ocijenjeno je i da je efikasno i u najkraćem roku rasvijetljeno paljenje Tomkiićevog trgovinskog objekta.

Savjet je konstatovao profesionalni propust u radu policijskih službenika u odnosu na događaj od 28. marta, kada je zapaljen trgovinski objekat.

Ocijenjeno je da su stalni obilazak naselja i pokrivanje stambenog i poslovnog objekta porodice Tomkić morali biti obavljeni „sa pojačanom pažnjom i bez napuštanja mjesta opservacije“.

"Taj propust ne samo da su iskoristitli izvršioci krivičnog djela, već je i kod porodice T. produbio osjećaj straha i ugrožene bezbjednosti, a šteta je nanijeta i ukupnim profesionalnim naporima Uprave policije i načelnika Centra bezbjednosti (CB) Berane“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, i pored činjenice što je pažnja građanske kontrole policije i crnogorske javnosti u cjelini bila usmjerena na izvještavanje CB Berane o aktivnostima policije po prijavama Tomkića, Savjet je konstatovao propust službenika koji su radili na pripremi tog dokumenta.

Iz Savjeta su kazali da prvobitni izvještaj koji je dostavljen tom tijelu nije sadržao podatke o svim incidentima, na što je argumentovano ukazao Tomkić, nakon čega je iz CB Berane dostavljen dopunjeni izvještaj.

„Savjet rijetko komentariše aktivnosti i pojave izvan policijske organizacije. Ipak, imajući u vidu učestalost napada na imovinu porodice T. i sadržaj određenih zapisnika o obavještenju prikupljenom od građanina, mora da uoči potrebu proaktivnijeg i samoinicijativnog djelovanja državnih tužilaca, uz veće izlaženje na mjesto izviđaja“, kaže se u saopštenju.

Kako su pojasnili iz Savjeta, proaktivni pristup podrazumijeva i veće interesovanje za ukupne okolnosti i pozadinu učestalosti u konkretnom slučaju imovinskih delikata na štetu jednog te istog građanina.

Iz Savjeta su ocijenili da bi takav pristup dodatno unaprijedio postupanje policije i njene rezultate.

U vezi sa istim, Savjet je preporučio Upravi policije da kod osjetljivih predmeta, kod kojih se registruje ponavljanje različitih nasilnih djela prema istoj osobi, na osnovu sopstvene procjene i bez konsultovanja podnesu nadležnm državnom tužiocu odgovarajuću krivičnu prijavu.

„Savjet je sa zadovoljstvom uočio da je problem građanina I.T. pridobio nepodijeljenju pažnju javnosti, svih lokalnih i državnih autoriteta, svih društvenih i političkih struktura i da nije politizovan“, kaže se u saopštenju.

Savjet je, kako je saopšteno, pozdravio odlučnu reakciju predsjednika opštine i Skupštine opštine Berane, predsjednika Skupštine i Vlade Crne Gore, ministra unutrašnjih poslova, direktora Uprave policije i Vlade u cjelini.

„Savjet je ocijenio sa su te aktivnosti i istupi usmjereni na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja u kojem se ne toleriše nasilje“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније