Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

26. 05. 2019. 10:19   >>  10:24

ŠEHOVIĆ

Naredne godine opremiće srednje stručne škole

Naredne školske godine u srednjim stručnim školama biće isporučena oprema za praktičnu nastavu vrijedna više od dva miliona eura, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović u okviru kampanje "Stručno je ključno".

Iz Ministarstva su saopštili da je prvi čovjek tog resora kazao da je odluka o izboru srednje škole prekretnica kojom se može usmjeriti karijera.

"U tom izboru treba znati da nema prestižne i manje prestižne škole. Zato su stručne škole za one koji imaju afiniteta za tako nešto odličan izbor, jer omogućavaju sticanje kako teorijskih, tako i praktičnih znanja“, rekao je Šehović.

"Odluka o izboru srednje škole je prekretnica kojom se može usmjeriti karijera. U tom izboru treba znati da nema prestižne i manje prestižne škole. Zato su stručne škole, za one koji imaju afiniteta za tako nešto, odličan izbor, jer omogućavaju sticanje kako teorijskih, tako i praktičnih znanja“, rekao je Šehović.

On je napomenuo i da će naredne školske godine biti dodijeljeno preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja u stručnim školama, a očekuje se i preko 800 učenika u dualnom obrazovanju.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, rekao je da uvođenjem dualnog obrazovanja učenici stručnih škola dobijaju novu mogućnost.

"Brojne stipendije, opremljeni kabineti, obuka kod poslodavaca, i u krajnjem brzo zaposlenje, samo su neki od razloga za odabir stručnih škola. Prvirednici učešćem u dualnom obrazovanju imaju priliku da učestvuju u formiranju kadrova prema sopstvenim potrebama, i ta šansa se mora iskoristiti," kazao je Golubović.

Zoran Vukčević, vlasnik modne kuće „Zoran“, koja učestvuje u dualnom obrazovanju, rekao je da dualno obrazovanje daje velike mogućnosti za obuku, radi se na opremanju kabineta, a i zaposlenje je značajno olakšano nakon stručne škole ili dualnog sistema učenja.

"Dakle, osim talenta, volje i ljubavi, djeca učenici koji imaju sklonosti ka stručnim školama, sada imaju i šansu za ozbiljnu stručnu edukaciju. Ovo je odlična priča čiji dio treba da bude svako ko ima talenta za neko od zanimanja koje nude stručne škole," istakao je Vukčević.

Za narednu školsku godinu urađeno je i 16 novih, modularizovanih programa za srednje škole. Modularizovani programi uključuju potpuno novi koncept nastave, rade se sa poslodavcima, a podrazumijevaju i da učenik završetkom pojedinih modula i prije kraja škole može steći stručnu kvalifikaciju, čime se smanjuju tzv. osipnici iz sistema obrazovanja i omogućava tržištu da u svakom momentu zna kojim kvalifikacijama i znanjima neko raspolaže, saopštili su iz Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније