Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 05. 2019. 09:27   >>  09:26

STUDIJSKA POSJETA

Mladi poljoprivrednici otputovali u Sloveniju

Mladi poljoprivredni proizvođači koji su prošle godine započeli biznis u poljoprivredi, kao korisnici posebnog programa bespovratne podrške Ministarstva namijenjenog mladim nezaposlenim ljudima, otputovali su danas u studijsku posjetu u Sloveniju.

"I ova generacija mladih poljoprivrednika – korisnika podrške dobila je priliku da u jednoj od zemalja EU, direktno na terenu, vidi kako rade i žive njihove kolege u Evropi, kako bi spremnije dočekali vrijeme kada će biti dio te evropske porodice mladih farmera i imati iste mogućnosti koje se kreiraju sa nivoa Zajedničke evropske poljoprivredne politike", kazali su iz Ministartsva poljoprivrede.

Oni dodaju da u aktuelna reforma te EU politike, kao i mjere koje je u sektoru poljoprivrede kreirala crnogorska Vlada idu, upravo, u pravcu veće podrške mladim farmerima i malim poljoprivrednim gazdinstvima, kakva su u našoj zemlji.

Cilj organizovanja studijske posjete, kako su kazali, je da mladi poljoprivrednici, koji već imaju punu podršku stručnih i savjetodavnih službi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, usvoje dodatna znanja, vještine i iskustva, kako bi nastavili da unapređuju proizvodnju i konkuretnost na svojim gazdinstvima.

"Kroz program posjete, koji je osmišljen u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Slovenije i Stalne radne grupe za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope (SWG), mladi proizvođači koji su na početku razvoja svog agrobiznisa imaće priliku da se upoznaju sa načinom proizvodnje na evropskim farmama, modelima organizacije poljoprivrednika i mogućnostima za plasman svojih proizvoda, naročito kroz povezivanje poljoprivrede i turizma", navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Sloveniji, predviđen je obilazak oglednih imanja Fakulteta poljoprivrednih i bio nauka (Pivola, Maribor), Poljoprivrednog instituta Ptuj, zatim posjeta agroturističkim farmama i vinarijama u regiji Štirije, kao i centara za selekciju i proizvodnju sjemena.

"Kroz ovaj program biće razgovarano na teme posebno značajne za sektore stočarstva, voćarstva, pčelarstva, agrotuzima, politike kvaliteta, odnosno zaštite proizvoda, kao i organske proizvodnje", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније