Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

27. 05. 2019. 14:06   >>  14:06

AFIRMACIJA BAŠTINE

Glavni grad i CANU potpisali sporazum

Saradnja na polju afirmacije kulturne baštine Glavnog grada, zajedničko učešće u obilježavanju značajnih jubileja događaja i ličnosti vezanih za Podgoricu i Crnu Goru, predviđeno je Sporazumom o saradnji između Glavnog grada i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

Predsjednik CANU-a, Dragan K. Vukčević i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković potpisali su danas Sporazum.

"Sporazumom je predviđeno i održavanje naučnih skupova i okruglih stolova, promocija izdanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, organizovanje izložbi likovnih stvaralaca, kao i organizovanje zajedničkih tribina istaknutih naučnika i umjetnika", kazali su iz Glavnog grada.

Vuković je zadovoljan potpisivanjem Sporazuma o saradnji CANU-a i Glavnog grada koji će, kako je rekao, poslužiti kao temelj za buduću saradnju i intenziviranje komunikacije između dvije institucije s ciljem da na što bolji način crnogorskoj i široj javnosti predstavi ono što je kulturna baština Glavnog grada.

"Kao posljedica turbulentne istorije naša država je dugo vremena zaostajala za razvijenim svijetom i čini mi se da u posljednje vrijeme hvatamo korak u tom smislu i veoma je važno da Crnu Goru izgrađujemo kao društvo znanja", poručio je Vuković.

A to, smatra on, nije moguće ako se ne koriste u punom kapacitetu one potencijele sa kojima se raspolaže.

"Tu mislim na univerzitete, na Maticu crnogorsku, CANU i slične institucije u kojima je koncentrisana većina znanja", zaključio je Vuković.

Vukčević je istakao da je poseban značaj potpisivanja Sporazuma u tome što je to sporazum CANU-a sa Glavnim gradom, u kome je većina kapaciteta Crne Gore - ekonomskih, naučnih i umjetničkih, zahvaljujući brojnim institucijama koje se nalaze u Podgorici.

"Nadam se da će ovaj Sporazum biti dobra osnova za saradnju između dvije institucije u pogledu okruglih stolova, naučnih projekata i tribina kojima će se afirmisati ono što bismo mogli nazvati idejom kontinuiteta i identiteta Crne Gore", naglasio je Vukčević.

On vjeruje da je objedinjavanje naučnog potencijala u funkciji jačanja institucija.

"I u tom smislu, potpisivanje ovog sporazuma doživljavam kao korak na tom putu", naglasio je Vukčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније