Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 05. 2019. 07:35   >>  07:35

METEOROLOZI TVRDE

Najhladniji maj u posljednjih 27 godina

Maj 2019. najhladniji je u posljednjih 27 godina kada je prosječna temperatura iznosila 20 stepeni Celzijusa, a ovog mjeseca prosjek je, za sada, 22 stepena

U Crnoj Gori i narednih dana zadržaće se oblačno i kišovito vrijeme, a stabilizacija vremenskih prilika ne očekuje se, prema riječima meteorologa Branka Miceva, sve do 6. juna na jugu, odnosno na sjeveru do 10. juna 

TEMPERATURE 

"U odnosu na prosječno maksimalne temperature u periodu od 2000. godine, temperatura je za četiri stepena ispod klimatskog prosjeka za ovaj period. To se posebno odnosi na Podgoricu i Žabljak, ali je slična situacija i sa drugim gradovima. Najhladniji maj bilježi se 1980. i 1992. godine kada je temperatura u prosjeku iznosila 20 stepeni, a ovog mjeseca do danas je to 22 stepena", rekao je Micev za Pobjedu. 

On je podsjetio i da je temperatura prošle godine u posljednjim danima maja prelazila 31. podiok. Komentarišući to što gotovo svakodnevno pada kiša, on kaže da je prethodnih godina isto bilo kišovito. 

"Ima više kiše u odnosu na klimatsko normalno stanje. Na području glavnog grada palo je 80 odsto više kiše u odnosu na klimatsku normalu za maj, dok je na područje Herceg Novog palo neuobičajeno velika količina kiše - oko 266 litara, što je za 160 procenata više u odnosu na klimatsku normalu za ovaj mjesec. Međutim, nije neuobičajen kišovit maj. Najviše kiše palo je 2016. godine, čak 269 litara u glavnom gradu", rekao je Micev.

Prosjek za Podgoricu kada su u pitanju kišoviti dani, prema njegovim riječima, je 11 dana.

"Do juče je u glavnom gradu zabilježeno 13 kišovitih dana", rekao je Micev. 

UZROK 

Uzrok neuobičajeno nestabilnog vremena za ovaj period, kako objašnjava Micev, je dugotrajna stacionarna ciklonska aktivnost u oblasti Sredozemlja.

"To je globalna situacija. Iznad Atlantika imamo polje visokog pritiska koje dovodi do stacionarne meteorološke situacije koja kod nas i u regionu (Centralno Sredozemlje, Mediteran) u dužem vremenskom periodu uslovljava vrlo promjenljive i nestabilne vremenske prilike sa učestalom kišom. Usljed priliva hladnog vazduha u toj ciklonskoj aktivnosti imamo transfer hladnog vazduha sa sjevera Evrope na Balkansko poluostrvo i onda imamo da je temepratura ispod prosjeka. To je takozvani meteorološki poremećaj na sjevernoj hemisferi", rekao je Micev. 

On je pojasnio da ta ciklonska aktivnost funkcioniše tako što se miješaju topli i hladni vazduh.

"Topli vazduh je sa sjevera Afrike, a hladni sa sjevera Evrope. Dolazi do mješavine tog vazduha. Kada preovlada hladni onda imamo temperature ispod prosjeka, a kada uzme dominaciju topli odnosno tople struje, onda bude toplije, sparno i vlažno kao što je danas (juče)", pojasnio je Micev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније