Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 05. 2019. 12:01 >> 12:01

ŠEHOVIĆ PORUČIO DJECI

Nije sloboda ako ne znate za mjeru

Sloboda kojom ste danas okruženi, nije prava sloboda ako ne znate za mjeru. Nije sloboda ako ne znate za granicu. Nije sloboda ako ne znate za dobro drugog, već samo za sopstveno dobro, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je na današnjem otvaranju izložbe dječjih radova urađenih u programu "Moje vrijednosti i vrline" rekao da nije sloboda ako ste puki konzument svega nekvalitetnog.

"To je, djeco, ropstvo. I zato ste vi slobodni samo onoliko koliko u moru tih mogućnosti izgradite moralni kodeks i koliko se obrazujete“, poručio je Šehović.

Naime, radovi prikazuju vrline koje su kroz program učenici osnovnih i srednjih škola dodatno razvijali poput timskog rada, optimizma, kreativnosti, poštenja, samopouzdanja, empatije, zahvalnosti, tolerancije i samokontrole.

Izložbu su otvorili i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, zamjenica gradonačelnika Glavnog grada Slađana Vujačić, poznati crnogorski umjetnik Roman Đuranović, zajedno sa predstavnicima djece i mladih koji su pohađali Progam - Jovanom Mijanović i Amarom Đulamerovićem.

Trenutno, oko 15 000 učenika i učenica u okviru redovne nastave u 46 osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore pohađaju Program za razvoj socio-emocionalnih vještina "Moje vrijednosti i vrline" koji sprovodi Zavod za školstvo Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i UNICEF-om od 2015. godine.

"Svaka situacija u kojoj smo se našli, uticala je na nas onako, kakav nam je bio stav prema njoj. Možemo imati sve ono što se smatra uspjehom u današnjem društvu, a ipak biti nezadovoljni. Možemo pak živjeti skromnim životom i biti istinski srećni i ispunjeni. Šta je onda to što pravi tolike razlike među nama. Šta je to što istu situaciju nekome čini rješivim problemom, a nekome tragedijom? Samo i isključivo naš pogled na nju. Naše vrijednosti i vrline dakle, mnogo su više od floskule ili naziva nekog projekta. To je čitav sistem unustar nas, moralni i razumski kompas, koji ne samo da usmjerava odnos prema drugima, već i čitav unutrašnji život čovjeka. Drugim riječima: vrijednosti i vrline: to smo mi. To je naša bit i osnova ličnosti. Na njima mi gradimo identitet i razlikujemo se od svakog drugog", kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније