Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 05. 2019. 10:20 >> 10:26
4

JOVANOVIĆ APELUJE

Raseljeni da se prijave za povratak na Kosovo

Predsjednik Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori Milenko Jovanović pozvao je danas Srbe raseljene s Kosova sa boravištem u Crnoj Gori da se prijave za povratak na sjever Kosova.

Prema riječima Jovanovića, Savez na čijem je čelu u saradnji sa Kancelarijom za KiM Vlade Srbije radi na identifikovanju porodica sa neriješenim stambenim pitanjem "koje žele da život nastave u povratničkom naselju Sunčana dolina kod Zvečana, nezavisno od toga iz kog dijela pokrajine su 1999 godine protjerani".

"Naročito će se voditi računa o mlađim i obrazovanijim bračnim parovima sa djecom, te samohranim roditeljima i brojnijim porodicama", kazao je Jovanović.

Podrazumijeva se, rekao je on, da oni koji su prodali imovinu ne mogu konkurisati za povratak.

Jovanović je naglasio da država Srbija čini napore da osim rješavanja stambenog pitanja povratnicima obezbijedi i zaposlenje najmanje jednog člana porodice, kao i sve druge uslove neophodne za punu reintegraciju.

Osim u Sunčanoj dolini, koja će dijelom biti useljena 28. juna, Vlada Srbije finansira gradnju stanova i drugim djelovima na sjeveru Kosova.

"Uprkos najsvježijem nasilju u režiji takozvanih specijalnih jedinica kosovske policije koje je za cilj imalo zastrašivanje Srba u četiri opštine sjevera Kosmeta, odlučnost Srba za opstankom i povratkom u taj dio Srbije mora ostati neupitna, dok se od međunarodnih faktora pod čijim je pokrajina protektoratom već dvije decenije očekuje da konačno počnu sa stvaranjem uslova i za povratak u metohijske opštine, odakle je najvećih broj protjeranih Srba i Crnogoraca koji su utočište našli u Crnoj Gori", poručio je Jovanović.

Evidentiranje za povratak raseljenih na sjever Kosova vrši se u sjedištima Udruženja raseljenih u Beranama, Podgorici i Baru.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније