Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 05. 2019. 12:24 >> 12:24

TIVAT

Prikupili novac i vrijedne sadnice za obnovu parka

U akciji nabavke novih sadnica za Veliki gradski park u Tivtu, povodom Evropskog dana parkova, prikupljeno je 4.310 eura i sadnice u procijenjenoj vrijednosti od oko 600 eura.

Sadnice su dopremljene i smještene u rasadniku komunalnog preduzeća u Tivatu a brigu o njima do zasađivanja vodiće zaposleni u tom preduzeću.

Iz Opštine Tivat podsjećaju da su na Evropski dan parkova, 24. maj, zasađene tri sadnice himalajskog kedra, dvije sadnice česmine i trinaest sadnica pitosporuma šatiranog lista.

Sekretarka za planiranje prostora i održivi razvoj Tamara Furtula, izrazila je zadovoljstvo na dobro organizovanoj i uspješno sprovedenoj akciji, u kojoj su učestvovale brojne ustanove, organizacije, preduzetnici, privrednici i ugostitelji.

"Razne biljne vrste - pinjol, alepski bor, kamforovac, judino drvo, česmina, platan, rogač, oleander, tulipanovac, maginja, i druge vrste, krasiće prostor Velikog gradskog parka i javne površine. Veliki broj vrsta nabavljenih u okviru ove akcije se već nalazi u sastavu dendroflore Velikog gradskog parka, pa se njihovom sadnjom sukcesivno revitalizuje i obnavlja zeleni fond parka. Nabavljene su i neke vrste kojima će biti obogaćena botanička raznolikost parka – crvenolisni i čamoliki hrast, japanska trešnja, šećerni javor, itd. Dio sadnica je zasađen u akciji koju smo sproveli 24. maja, a preostali dio biće zasađen u narednim danima. Akcija je sprovedena u saradnji sa 'Veletex' a.d. Podgorica", saopštila je Furtula.

Podsjećaju i da su moreplovci godinama, vraćajući se sa krstarenja po dalekim zemljama, donosili i sadili drveće u našem parku.

Danas je, kako su kazali, Veliki gradski park jedan od najvećih i najljepših parkova u Boki kotorskoj, sa raznovrsnim i rijetkim primjercima stabala.

Posebnu zanimljivost u parku predstavljaju primjerci izuzetno rijetkih vrsta, kao što su bidvilova araukarija i kalifornijski čempres.

"Veliki gradski park je naš zajednički prostor i nasljeđe, prema kojem se moramo odnositi na način da taj prostor posmatramo i doživljavamo svojim, što je naša obaveza koju moramo prenijeti i na generacije koje dolaze", istakla je Tamara Furtula, sekretarka Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније