Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

29. 05. 2019. 15:57 >> 16:46

NUHODŽIĆ NAJAVIO

Jednostavnije granične procedure tokom sezone

MUP je pripremio mjere za pojednostavljenje graničnih procedura za vrijeme ljetnje turističke sezone, kazao je prvi čovjek tog resora Mevludin Nuhodžić odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini.

„Ipak, svjesni smo da sigurnost granice i ispunjenje Šengen standarda kojima težimo, onemogućavaju da se u jeku sezone izbjegnu određene gužve i duža zadržavanja. Zato sam uvjeren da turisti imaju razumijevanja, kada znaju da je to u interesu njihove bezbjednosti i bezbjednog boravka u Crnoj Gori“, saopštio je Nuhodžić.

Kako je naglasio, sadašnja infrastruktura na graničnim prelazima s najvećim prometom putnika i vozila predstavlja ograničavajući faktor, kazavši da su  projektovani i izgrađeni u vrijeme kada je ukupan promet na graničnim prelazima Crne Gore bio oko deset miliona, dok je sada na duplo višem nivou. 

"Kada su u pitanju granični prelazi na sjeveru, kazao je da je granični prelaz Dobrakovo glavna tačka robne razmjene sa Srbijom, dok se u putničkom prometu granični prelaz Dračenovac pokazuje kao izuzetno važan alternativni pravac za putnike koji dolaze ili putuju u Srbiju. Promet putnika i vozila na ovim graničnim prelazima je u konstantnom porastu", saopšteno je iz MUP-a.

Ministar  je podsjetio da su vlade Crne Gore i  Srbije  2018. potpisale sporazume o graničnim prelazima i Sporazum o regulisanju režima pograničnog saobraćaja između dvije države, kako bi se stanovništvu u pograničnim područjima olakšalo prelaženje zajedničke državne granice, u cilju rješavanja svakodnevnih životnih potreba.

"Sporazumi su stupili na snagu u martu ove godine i Mješovita komisija Crne Gore i Srbije će u najskorijem započeti sa njihovom implementacijom. Posebno je naglasio da su Sporazumom o regulisanju režima pograničnog saobraćaja, utvrđena prelazna mjesta, van službeno otvorenih graničnih prelaza, na kojima građani pograničnih područja mogu da pređu iz jedne u drugu državu (21 prelazno mjesto)", kazali su iz MUP-a.

Ne dozvoliti da mladi prestupnici izrastu u kriminalce

Nadležni organi i društvo u cjelini treba da spriječe da maloljetnička delikvencija postane pojava preko koje se ulazi u organizovane kriminalne grupe, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

"Ne smijemo da dozvolimo da mladi prestupnici izrastu u kriminalce“, rekao je Nuhodžić odgovarajuću u Skupštini na pitanje poslanice Demokratskog fronta Ljiljane Đurašković.

On je naveo da su intenzivirane aktivnosti MUP-a i Uprave policije na unapređenju funkcionisanja linije rada u oblasti prevencije i suzbijanja maloljetničke delinkvencije.

Nuhodžić je naglasio da se u centrima i odjeljenjima bezbjednosti sprovodi akcija trajnog karaktera Mladost, sa akcentom na sprječavanje i suzbijanje vršnjačkog nasilja, obilazak ugostiteljskih objekata u kojima se najčešće okupljaju maloljetna lica, sprječavanje prosjačenja.

"Posebna pažnja je posvećena predavanjima u školama o vršnjačkom, nasilju u porodici, štetnosti konzumiranja droge i alkohola, bezbjednom korišćenju interneta i društvenih mreža", kazao je Nuhodžić.

On je upozorio da je uvidom u statističke pokazatelje evidentan trend rasta maloljetničke delinkvencije. „Zato, svi zajedno, moramo još više da radimo na prevenciji".

Prema njegovoj ocjeni, posebno treba voditi računa o mehanizmima kojima bi se prepoznali mladi skloni nasilnom ponašanju.

"A najvažniji korak u sistemu prevencije maloljetničkog prestupništva je borba protiv nasilja nad djecom. Jer, poznato je, nasilje rađa nasilje“, istakao je Nuhodžić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније