Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

30. 05. 2019. 07:25 >> 19:02
1

OMBUDSMAN

Djecu s psihičkim smetnjama nema ko da liječi

U izvještaju o mentalnom zdravlju djece u Crnoj Gori, koji se nalazi u skuštinskoj proceduri, ističe se da u Crnoj Gori ne postoji institucija koja se bavi liječenjem psihičkih poremećaja kod djece, niti kadar sa završenom specijalizacijom iz te oblasti, piše Dan.

U izvještaju Zaštitnika ljudskih prava Šućka Baković, o kome će poslanici raspravljati, ističe se da se dijagnostika i liječenje psihičkih poremećaja kod djece i adolescenata obavlja u zemljama regiona.

"Djeca uzrasta od 16 do 18 godina sa psihičkim poremećajima koji zahtijevaju hospitalni tretman stacionarno se zbrinjavaju na psihijatrijskoj klinici Kliničkog centra Crne Gore. Iz razgovora sa postupajućim specijalistima iz oblasti psihijatrije (za odrasle) zaključili smo da se veliki broj maloljetnika obrati za pomoć i hitnu intervenciju, posebno u večernjim satima dežurstva. U tim situacijama se specijalisti suočavaju sa izazovima na koji način tretirati maloljetnika, posebno u situacijama kada je dijete mlađe od 16 godina starosti ili kada je otežano uspostaviti adekvatnu komunikaciju/saradnju sa roditeljom/starateljom. Postupajući specijalisti se suočavaju sa profesionalnom, ali i moralnom dilemom, jer pred sobom imaju dijete u stanju potrebe, a, sa druge strane, nemaju adekvatne uslove za njegovo zbrinjavanje", navodi se u Izvještaju.

Institut za bolesti djece (Dječija bolnica) ne pruža ni, kako se navodi, privremenu hospitalizaciju djece sa mentalnim poteškoćama, jer nema uslova za postupanje sa ovom kategorijom pacijenata.

"Interesantno je da informacioni sistem ne omogućava pedijatrima elektronsku evidenciju pregleda i tretmana za djecu uzrasta od 15 do 18 godina starosti. Iako svjestan činjenice da su adolescenti zbog psihofizičkog razvoja posebna uzrasna kategorija, zaštitnik je iznenađen praksom da njih tretiraju isključivo specijalisti za odrasle i da je upitna evidencija njihovog tretiranja, a što je naslijeđena praksa iz prethodnog perioda. Iako ne postoje zvanični podaci, posljednjih godina je evidentan trend porasta broja djece i adolescenata kojima je potrebna pomoć psihijatra, naročito onih traumatizovanih nasiljem", navodi se u izvještaju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније