Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

30. 05. 2019. 10:12 >> 10:12
15

MIHAILO ODGOVORIO

Amfilohije na Crnogorce nasrće kletvama

Mitropolit Amfilohije podriva Crnu Goru i nasrće na Crnogorce svim mogućim subverzivnim načinima i sredstvima, uključujući i kletvu, ocijenio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

 

Podsjećamo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je ranije da se prokletstvo sa Crne Gore neće skinuti sve dok se ne vrati Njegoševa crkva na Lovćen.

"Poteže to sredstvo mračnoga značenja, kojim umišlja da priziva sile zla da se stušte na svakoga ko pokuša da ukloni limeni objekat s Rumije i nelegalno izgrađenu, takozvanu krstionicu, u Tivtu, što je svojevrsna glupost. Očito, uzor mu je Sveti Sava koji se, pričaju svetosavci, koristio kletvom. Pa je, vele, u Hercegovini prokleo žabe da ne krekeću u barama, jer su mu smetale dok spava", rekao je Mihailo.

Tom besmislicom, kako navodi on, svojevremeno se koristio i patrijarh Mojsije Rajović Čurla, "koji je sjedio na tronu srpskih patrijarha u Peći od 1712 do 1726. godine".

"Čurla je u ljeto 1714. godine, iz Bosne, preko čevskoga vojvode Vukote Vukašinovića, pisao nepokornim Crnogorcima da je Božjom voljom i Sultanovom milošću određen da upravlja 'stadom preporučenim mu od Boga'. Na kraju veli da treba da iskažu poslušnost i zatraže milost od velikoga Padišaha, i završava prijetnjom 'ako me ne poslušate, znajte da ću na vas bačiti teško prokletstvo sa Zborom koji mi je Bog da s vladikama...i narediću u svoj mojoj jurisdikciji da vas Gospod Bog istraži'. Koliko je poznato, Crna Gora je pretekla i opstala kao država, a Crnogorci se nijesu istražili, nego su, koliko znamo, zdravo i dobro", saopštio je Mihailo.

On navodi da "ambiciozni i destruktivni Amfilohije, koji o zlu misli cijeloj zemlji i svim njenim građanima, namjerava da zemlju pretvori u velikosrpski garnizon".

"Svetosavska ideologija koju on zastupa, zasnovana je na vulgarnom i feudalnom tumačenju hrišćanstva, koja demokratiju pretpostavlja diktaturi popova. Zato su njegovi svetosavski politički favoriti iz opozicije, opasni ljudi koji streme najvišim dužnostima u zemlji. Jer je djelatnost njihovih partija zasnovana na velikosrpskoj šovinističkoj ideji koja ima ishodište u njegovoj crkvi i njemu lično. Bilo bi mudro da se tome zlu, koje on indukuje i u duhovnoj i u političkoj sferi, i s njim rukovodi, što prije stane na kraj, a njegove kletve će se njemu obiti o glavu", saopštio je Mihailo.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније