Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 05. 2019. 11:25 >> 11:45

ŠEHOVIĆ

Zadovoljni izvještajem EK, nastavljamo rad

Zadovoljni smo Izvještajem, jer konstatuje napredak. No, ono što nam je posebno drago jeste da smo i sami prepoznali iste ključne oblasti na koje se i u narednom periodu neophodno fokusirati, a to je, između ostalog, povećanje obuhvata predškolsim vaspitanjem, stručno obrazovanje i insistiranje na ishodima učenja, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da je u ovogodišnjem izvještaju o napretku Evropske komisije, između ostalog, navedeno da postoji dobar nivo spremnosti u oblasti obrazovanja i da je postignut određeni napredak u skladu sa prošlogodišnjim preporukama. 

"Dalje povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem, na kome Ministarstvo intenzivno radi, dalje jačanje stručnog obrazovanja, te aktivnosti na poboljšanju kvaliteta obrazovanja usmjerenog na ishode, ostaju neki od prioriteta", navodi se u Izvještaju.
 
Ministar prosvjete Damir Šehović zadovoljan je izvještajem jer, kako je ocijenio, konstatuje napredak.

"No, ono što nam je posebno drago jeste da smo i sami prepoznali iste ključne oblasti na koje se i u narednom periodu neophodno fokusirati, a to je, između ostalog, povećanje obuhvata predškolsim vaspitanjem, stručno obrazovanje i insistiranje na ishodima učenja", kazao je ministar prosvjete.

Ono na čemu Ministarstvo prosvjete insistira i ove godine, kao dodaje Šehović, potpuno je u skladu sa mišljenjem naših evropskih partnera, a što je potvrda ozbiljne i sveobuhvatne analize obrazovnog sistema koju smo na nivou države napravili.

"Stoga Izvještaj cijenimo korisnim i za dalji rad na već postavljenim prioritetima Vlade Crne Gore i Ministarstva prosvjete", kazao je Šehović.
 
Kako je navedeno u izvještaju Evropske komisije, godišnji budžet za obrazovanje ostao je relativno stabilan. Konstatovano je da je povećan obuhvat predškolskim vaspitanjem o obrazovanjem, iako ostaje izazov daljeg povećanja obuhvata najmlađe djece, na čemu se radi i ovogodišnjom kampanjom "Zablistaću u vrtiću", ali i kontinuiranom izgradnjom i rekonstrukcijom vrtića.

"Crna Gora je ostvarila bolje rezultate čak i od prosjeka EU kada je riječ o ranom napuštanju škole, gdje je naš udio pao sa 5,4 u 2017. na 4,6 odsto u 2018. Takođe, navedeno je da se broj djece sa posebnim potrebama koji je uključen u redovno školovanje povećao, te da djeca RE populacije imaju bolji pristup obrazovanju, ali da ostaje svakako obaveza da se nastavi rad na daljem olakšavanju školovanja ranjivim grupama", saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Nastavljen je, kako dodaju, napredak u stručnom i dualnom obrazovanju, uz potrebu daljeg monitoringa, posebno sa ciljem jačanja veza između obrazovnog sistema i tržišta.

Istaknuto je povećanje broja učenika i poslodavaca uključenih u dualni sistem obrazovanja. Cjeloživotno učenje označeno je kao oblast na čije se napredovanje potrebno posebno usmjeriti u periodu pred nama.

Rezultati reformi u visokom obrazovanju, uključujući sprovođenja 25 odsot praktične nastave na fakultetima će se, u skladu sa preporukama, dalje pratiti.

"U martu 2019. usvojen je ambiciozan Zakon o akademskom integritetu s ciljem jačanja odgovornosti za etičko ponašanje na ustanovama visokog obrazovanja i adresiranja plagijarizma", navedeno je u Izvještaju.

Osim toga, konstatovano je da Crna Gora ostaje aktivan učesnik Erasmus plus programa, kroz koji je od 2014. godine prošlo 1 200 korisnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније