Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

30. 05. 2019. 16:16 >> 16:18
4

GRAĐANSKA INICIJATIVA

"VCG dobrodošla, ali ne da uništava prirodu"

Iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu su saopštili da su zabrinuti zbog izjava premijera Duška Markovića i ministra odbrane Predraga Boškovića, koji su, kako su kazali, o njima govorili kao o trećim licima koja kao da nijesu iz Crne Gore i kojima "nije stalo do sopstvene kuće i države". Poručili su i da je Vojska Crne Gore dobrodošla na tu planinu da vježba, ali "nikako da uništava bilo koji kutak te netaknute prirode", te su pozvali premijera da se pridruži njihovom skupu 12.jula na Savinim vodama.

"Za Sinjajevinu se bore oni koji na njoj žive, oni koji su na njoj odrasli, oni kojima ona znači više od jedne livade i kamena, oni koji žele istinski ekološku Crnu Goru sa Sinjajevinom kao njenim srcem. Njih preko 500 Vam je 19. maja poslalo jasnu poruku da ne žele da se njihova planina uništava, a isto, sigurno u većem broju, će vam poručiti za mjesec i po dana sa skupa koji je zakazan za 12.jul na Savinim vodama mjestu gdje ste planirali vojni poligon, a na kojem još nijesmo izbrojali sve izvore pitke vode", kazali su iz "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Kako su su istakli, netačne su tvrdnje zvaničnika Vlade da je JNA koristila Sinjajevinu kao vojni poligon.

"Molimo Vas da prestanete sa plasiranjem poluinformacija. Predstavnici Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu razgovarali su sa više vojnih lica u penziji, aljtiljeraca koji su nam rekli da su provjere borbene gotovosti JNA rađene širom Jugoslavije, pa samim tim i Crne Gore. Provjere borbene gotovosti su rađene i u naseljenim mjestima, Banjanima i Pavinom Polju, pa se pitamo da li i ta područja predstavljaju vojne poligone JNA, kako Vi pokušavate da predstavite Sinjajevinu. Jedini poligon u Crnoj Gori bio je Radovče, a na Sinjajevini još izdižu živi svjedoci iz 70. i 80. godina prošlog vijeka, njihova mentalna kondicija je veoma dobra, a oni kažu `nikakvih poligona ni bojnih vježbi nije bilo niti ih je ko izvodio`", saopštili su iz "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Naglasili su da je Vojska Crne Gore dobrodošla da na tu planinu radi vježbi koje ne podrazumijevaju gađanja, ali nikako da uništava bilo koji kutak te netaknute prirode. 

"Vjerujemo Vam da nećete ništa graditi na Sinjajevini, to je nesporno, ali očekujemo da ćete uništavati i zato ne ćutimo. Obećavate nam puteve, ekonomski, poljoprivredni i turistički prosperitet, sa vojnim poligonom. Poštovani predstavnici Vlade, informisaćemo vas da mi puteve već imamo, ali su oni u jako, jako lošem stanju, ako Vam je toliko stalo do nas sredite ih, popravite, uložite u taj kraj, i to će biti dovoljno za ekonomski, odnosno poljoprivredni i turistički prosperitet. Nije nam poznato da je neki vojni poligon turistička atrakcija, ali zelena brda i doline, prelijepi pejzaži, baš onakvi kakvi su na Sinjajevini, jesu", kazali su iz "Sačuvajmo Sinjajevinu".

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније