Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

30. 05. 2019. 19:35 >> 19:33

SUDSKI SAVJET

O izboru predsjednika Vrhovnog suda nakon predloga Opšte sjednice

Sudski savjet će odluku o izboru predsjednika Vrhovnog suda donijeti nakon što dobije predlog Opšte sjednice koju čine sve sudije tog suda, a koji će biti utvrđen tajnim glasanjem, saopšteno je iz Savjeta.

Navodi se da su na današnjoj sjednici Sudskog savjeta obavljeni intervjui sa kandidatima za izbor predsjednika pojedinih sudova.

„Tim povodom, Savjet je cijenio i validnost njihovih kandidatura, polazeći od jednog od osnovnih ustavnih principa da zakoni važe za ubuduće, što se odnosi i na Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, uključujući odredbe koje se odnose na izbor predsjednika sudova“, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su pojasnili da je retroaktivnost izuzetno utvrđena Ustavom za pojedine odredbe, ako to zahtijeva javni interes, i u postupku donošenja zakona, što, kako su kazali, u konkretnom slučaju nije utvrđeno.

„Ti, kao i drugi principi i odredbe, cijeniće se u primjeni Amandmana sedam kojima se uređuje izbor predsjednika Vrhovnog suda, o čijoj će se kandidaturi prvo izjasniti Opšta sjednica Vrhovnog suda, koju čine sve sudije ovog suda“, kaže u saopštenju.

Sa te sjednice će se, kako se navodi, Savjetu dostaviti predlog, koji će se utvrditi tajnim glasanjem, „što samom predlogu daje visok nivo legitimiteta“.

„Potom će Sudski savjet donijeti odluku o izboru predsjednika Vrhovnog suda i istovremeno je obrazložiti, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније