Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG/Pobjeda; Objavila: M.M ]

31. 05. 2019. 07:08 >> 08:31
1

PROJEKAT 1000+

Nove povoljnosti za građane

Ministarstvo održivog razvoja i turizma priprema za kraj ove godine nove povoljnosti za 4. fazu projekta 1000 plus, koja podrazumijeva nove benefite za građane koji rješavaju stambeno pitanje, kazala Radmila Lainović Marković iz Direkcije za stanovanje gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

 

Krajem godine počinje realizacija četvrte faze projekta 1000 plus, za koju su sredstva budžetom za ovu godinu opredijeljena, a predstavnici Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) dali podršku za nastavak.

Kako je Pobjedi kazao direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, očekuju da će krajem ove godine uputiti zvaničan zahtjev za dodjelu sredstava za realizaciju sljedeće faze projekta koji se pokazao veoma uspješnim.

 

POVOLJNOSTI

"Kako iz faze u fazu radimo na poboljšanju ponude, u četvrtoj bi jedan od noviteta trebala da bude ponuda svih izgrađenih stanova na tržištu, bilo da je novogradnja ili starogradnja, pod uslovom da ispunjavaju određene kriterijume, kao što su ispunjenje minimalnih zahtjeva energetske efikasnosti, izvod iz katastra koji je bez opterećenja i slično," kazao je Čanović.

Ideja je da javnim pozivom budu obuhvaćene samo zgrade, odnosno stanovi koji su u izgradnji, dok za izgrađene stanove neće biti javnog poziva, već će građani moći da kupe bilo koji stan na tržištu koji ispunjava propisane uslove, čime bi se ponuda stanova poboljšala i povećala. 

"Ovo će, nadamo se, takođe uticati i na smanjenje cijene ponuđenih stanova u izgradnji ," kazao je Čanović.

SAGLASNOST

Dodao je da planiraju povoljnosti za opremanje stanova kupljenih u ovom programu. - Za sve to će nam biti potrebna saglasnost CEB-a, sa kojom ćemo, nadamo se, ostvariti još jednu uspješnu saradnju - rekao je Čanović i podsjetio da je kroz tri faze ovog projekta do stana došlo 1.162 domaćinstva, odnosno više od 3.000 građana. U centralnom regionu na taj način stambeno pitanje je riješilo 996 domaćinstava, u sjevernom 134 i u južnom 32. Čanović očekuje da će kroz četvrtu fazu još 400 domaćinstava riješiti stambeno pitanje. Program Hiljadu plus sprovodi se od 2010. godine.

"U trećoj fazi obezbijedili smo najpovoljnije uslove na tržištu, od kamatne stope od 2,99 odsto, preko 50 odsto popusta na notarske usluge do povoljnije cijene životnog i neživotnog osiguranja. U ponudi je bio 741 stan, sa prosječnom cijenom kvadrata od 1053,64 eura," ističe Čanović. Imajući u vidu da je implementacija projekta i dalje u toku, u ovom trenutku, dodaje, imaju 353 domaćinstva, odnosno 857 građana koji su riješili jedno od najbitnijih životnih pitanja.

"Od 353 porodice, 121 je onih koji pripadaju prioritetnoj grupi građana, a to su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici. Pored prioriteta, stambeno pitanje je riješilo 101 domaćinstvo gdje imamo člana iz javnog sektora, 61 mladi bračni par do 35 godina starosti i 70 ostalih domaćinstava", kazao je na kraju Čanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније