Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

01. 06. 2019. 18:08 >> 18:08
1

PROJEKAT RAMBA AMADEUSA

Prvi solarni jedrenjak zaplovio Bokom

Bokom kotorskom danas je zaplovio brod na solarni pogon.

Jedrilica "Boka" rok muzičara i ekološkog aktiviste Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, danas je tokom regate "Herceg Novi sailing tour" zvanično porinuta u more.

Projekat je trajao tri godine a Rambo je uz podršku UNDP projekta "Razvoj niskokarbonskog turizma"obnovio brod star čitav vijek i pretvorio ga u solarni jedrenjak.

"Entuzijazam i ljubav prema plovidbi rezultirali su konstrukcijom jedrilice na solarni pogon, koju pokreće isključivo energija sunca. Jedrilica na palubi ima solarne panele, baterije se pune na suncu čitav dan, a motor služi samo za uplovljavanje i isplovljavanje - i to ponekad. Autonomija kretanja broda samo na tim baterijama je četiri sata pri punoj brzini od 5 čvorova.

Originalni brod se kretao na vesla i jedra. Služio je za obuku mornara i oficira u veslanju i jedrenju. Dizajniran je krajem 19, početkom 20. vijeka.

Proračune za brod je uradio Srđan Đaković, iskusni inženjer brodogradnje, dok je kobilicu originalnog dizajna uradio Ivan Erdevički, koji u Vankuveru ima svoj biro za projektovanje brodova. Tehnološki fakultet u Beogradu pomogao je oko hidrodinamike listova za kobilicu i lista kormila, koji su urađeni od karbona", navodi se u saopštenju UNDP-a.

Brod može primiti na dnevnu vožnju 20 osoba, a 4 osobe na spavanje.

"Ovaj solarni jedrenjak je jednostavno rečeno, prototip mojih snova. Jedriti brodom dizajniranim prije više od 100 godina, a koji je brz jednako kao današnje, moderne jedrilice, nekako mi se nametnulo kao izazov. Zamislio sam da napravim brod koji je vrlo siguran, ugodan i na neugodnom moru, a najviše od svega sam bio vođen idejom da plovim bez troškova", kaže Rambo Amadeus, objašnjavajući da brod čije je korito tipa "Cutter", ima takvu vodenu liniju koja je u stvari bila dizajnirana prije pojave parne mašine i prilagođena plovilima koja nijesu imala dodatni pogon osim jedara.

Ovaj brod će dati podstrek za promjenu navika i jačanje svijesti o važnosti očuvanja životne sredine, dodaju iz UNDP-a.

Jedrilica "Boka" je primjer kako se na pravi način može iskoristiti potencijal solarne energije, čijom se upotrebom ne narušava životna sredina, a minimizira se emisija ugljen- dioksida, dodaju u saopštenju.

"Solarni brodovi su održivi oblik prevoza za budućnost. Naše društvo je previše zavisno od fosilnih goriva čiji su izvori ograničeni i koja uzrokuju mjerljive negativne efekte. Sada je vrijeme da dokažemo potencijal koji obnovljive energije mogu ponuditi na polju mobilnosti", zaključuju u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније