Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 06. 2019. 11:44 >> 12:58
1

SAVKOVIĆ OCIJENILA

"Najranjiviju populaciju godinama uništavaju"

Potpredsjednica Radničke partije Željka Savković poručila je da vlast godinama i svjesno uništava najranjiviju populaciju i da je vrijeme da se to promijeni.

Kako navodi Savković, ako bi po kriterijumima iz 2002. godine, a po današnjoj prosječnoj zaradi, isplaćivali dječje dodatke, visina dječjeg dodatka bi bila oko 65,30 eura.

Kaže i da su penzioneri, najzloupotrebljivanija populacija u Crnoj Gori.

"Poslati penzionera sa punim radnim stažom u penziju od 125 eura ili prosječnu od 280 eura, dozvolilo im je da naše istrošene penzionere stalno drže u strahu da će, ako oni odu sa vlasti, penzioneri ostati bez tih primanja. Dovoljno je samo da navedem, dragi penzioneri, da je 2001. godine prosječna neto zarada iznosila 107,80 eura, a prosječno isplaćena penzija 105,90 eura.  Učešće prosječne starosne penzije u neto zaradi bilo je 118,98%, invalidske 88,34%, porodične 80,63% i ukupne 98,24%. Znači da se po tadašnjim kriterijumima danas obračunavaju penzije starosna penzija bi iznosila oko 609 eura. Sve ovo ukazuje na to da se namjerno, svjesno uništavala godinama najranjivija populacija”, navodi se u saopštenju.  

Savković navodi i da su radnici ostali bez fabrika, a da oni koji rade su, kako navodi zaboravili na svoja prava. Ona navodi i da ako uđemo u EU, neće nam biti lakše.

"Ako uzmete u obzir da je prosječna zarada za april 2019. godine po podacima Eurostata u zemljama koje nijesu članice EU Švajcarskoj 4.370 eura, Islandu 3.568 eura, Norveškoj 3.309 eura,  ne žurimo.  Opet u zemljama koje su članice EU prosječna zarada je u Danskoj 3.309eura, Luksemburgu 3.159eura, Švedskoj 2.570 eura.  U zemljama Zapadnog Balkana koje su članice EU, prosječna zarada u Hrvatskoj je 832 eura i u Sloveniji 1.077 eura. U Crnoj Gori je prosječna zarada bila 512 eura, Srbiji 460, Sjevernoj Makedoniji 376, BiIH 445 eura.  Sredimo život čovjeka u našoj državi pa će EU trčati za nama”, navodi potpredsjednica Radničke partije.  

Ona pita gdje je nestala srednja klasa.

"U Crnoj Gori se u budžetu najviše novca sliva od poreza na dohodak fizickih lica. To je, nažalost, naša zbilja. Zato se sa dna koje smo davno dotakli moramo što prije podići i ovima koji su nas doveli u ovakvu situaciju - svi zajedno - poslati poruku da je vrijeme da napuste brod koji se i te kako ljulja da potone”, zaključuje Savković.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније